cyclus hooggevoeligheid

Cyclus De kwaliteiten van Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid als kwaliteit van het hart

Hooggevoeligheid… er is veel te doen rondom het begrip hooggevoeligheid. Bestaat hooggevoeligheid? Jazeker, want zoals er verschillen zijn in intelligentie, zijn er ook verschillen in gevoeligheid. Maar wat is het dan precies? Ben jij hooggevoelig of twijfel je hierover of heb je er (nog) niets mee? Hoe herken je het? Maar bovenal hoe ga je er mee om in het dagelijks leven?
In zes dagdelen bewustwording en praktische tips over het herkennen en omgaan met hooggevoeligheid.

Andere kijk op hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid wordt nog vaak benaderd als een probleem of beperking, iets waar je zo snel mogelijk van af moet komen. Veel mensen ervaren het als een last. Maar laten we het eens van een andere kant bekijken. Hooggevoelige mensen leven vanuit hun hart en zien de wereld anders. Ze zijn vaak begaan met anderen en de aarde, voelen meer, hebben een groot verantwoordelijkheid- en rechtvaardigheidsgevoel en sommigen kunnen ook contact maken met andere dimensies.

Stel je voor dat deze eigenschappen en kwaliteiten als zorgzaamheid, empathie, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid, etc. nu eens kwaliteiten zijn die in deze huidige veranderende tijd (waarin de hele mensheid zich bevindt, of we ons hier nu van bewust zijn of niet) heel hard nodig zijn. Ze zijn nodig om verbanden te zien, om anders naar de wereld te kunnen kijken en vele zaken op een andere manier aan te pakken. In de huidige, op ratio gerichte, maatschappij worden deze kwaliteiten vaak niet serieus genomen. Om je aan te passen, uit angst en onveiligheid worden ze té ingezet waardoor het een last wordt, maar je hebt niet voor niets deze gevoeligheid en wanneer je deze (hoogontwikkelde) kwaliteiten en vaardigheden anders gaat zien en inzetten, zullen juist vele mogelijkheden zich openbaren. Dan heb je veel te bieden, niet alleen voor jezelf, maar voor de gehele aarde en mensheid.

Kwaliteiten van hooggevoeligheid:

je…

 • kunt details en subtiele signalen goed waarnemen;
 • voelt stemmingen van anderen en van je omgeving goed aan;
 • bent creatief en zoekt graag originele oplossingen;
 • bent zorgzaam naar anderen en voelt hun behoeften heel goed aan;
 • denkt vaak na over de zingeving van het leven;
 • hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel;
 • vindt voldoening in je werk zeker zo belangrijk als het financiële;
 • kunt intens genieten en geraakt worden door de natuur, kunst en muziek;
 • hebt een sterk doorzettingsvermogen.

Al met al kwaliteiten die in deze tijd van verandering een belangrijke sleutel vormen voor verruiming van het bewustzijn. Ze dragen bij aan een andere wereld, waardoor je de schoonheid en eenvoud van het leven weer kunt waarnemen.

Ook voor mannen

Hooggevoeligheid wordt vaak gezien als iets wat veel bij vrouwen voorkomt en geassocieerd wordt met vrouwelijke eigenschappen. Echter, niets is minder waar. Er zijn ook veel mannen die (hoog)gevoelig zijn, maar dit niet van zichzelf (durven) herkennen of ermee om kunnen gaan. Voor (hoog)gevoelige mannen kan het leven in deze drukke, snelle en prestatiegerichte maatschappij een hele opgave zijn en worden ze al snel gezien als een ‘mietje’ of een ‘watje’. Of ze gaan hun gevoel onderdrukken, worden heel rationeel, verliezen zich makkelijk in werk, sport, etc. met als gevolg dat ze geen vervulling vinden en regelmatig wisselen van job of een burn-out krijgen. Of ze creëren afstand door hun gevoelens niet te uiten, ze trekken een harnas om zich heen en lijken ‘nuchter’, maar diep vanbinnen is er een grote behoefte aan warmte en contact.

Kwaliteiten van hooggevoeligheid voor de man

Als je het nu eens vanuit een andere kant bekijkt, namelijk dat hooggevoelige eigenschappen en kwaliteiten:

 • mannelijke kracht erg kunnen versterken en bijdragen aan meer balans in je leven
 • helpen om nog betere beslissingen te kunnen nemen, omdat je sterker naar je intuïtie en je gevoel luistert.
 • ondersteunen om meer aansluiting en beleving te hebben met de wereld en de ander, zoals bijvoorbeeld je partner, je kinderen.
 • helpen op je werk om nog beter logische verbanden te zien, lastige gesprekken aan te gaan en conflictsituaties op te lossen.

Als dit is wat hooggevoelig zijn je onder andere kan brengen en geven, wat maakt dan dat hooggevoelig zijn zo lastig is en je vaak niet weet hoe je ermee om kunt gaan? Dat het je zelfs heel angstig, psychisch in de war en ziek kan maken, dat het je uit je kracht kan halen zodat je jezelf helemaal verliest en niet meer weet wat jij wilt en wat jij bent. Ook chemische medicatie vaak een te sterke reactie geeft en je zelfs zieker kan maken.

Hoe ontstaat dit en wat kun je er zelf aan doen? Wat is voelen en wat is hooggevoelig zijn?

workshop cyclus

In zes dagdelen meer helderheid en praktische tips over hooggevoeligheid, wat het betekent, de rol van je hoofd hierin en inzicht in de strategieën die je ontwikkeld hebt om je toch te kunnen handhaven in de maatschappij, welke valkuilen hooggevoeligheid met zich meebrengt, voor jezelf en in relaties, maar ook vooral hoe je hooggevoeligheid in kunt gaan zetten als kracht.
Theorie, oefeningen en uitwisseling van ervaringen via zes stappen om de kwaliteiten van hooggevoeligheid te herkennen, erkennen en toe te passen:

 • ontdekken wat van jou is en wat van de ander is;
 • een basis in jezelf creëren;
 • met alle prikkels die op je afkomen toch in contact blijven met jezelf;
 • prikkels niet omzetten in spanning en druk, maar vanuit ontspanning om kunnen gaan met prikkels;
 • alle aspecten, het volledige bereik van hooggevoeligheid herkennen en erkennen;
 • vanuit verbinding met jezelf je kunnen verbinden met anderen en de buitenwereld.

Omarmen

Hooggevoeligheid is nu nog vaak een etiket, maar iedereen mag zijn/haar gevoeligheid gaan toelaten, omarmen en deze kwaliteiten integreren in het leven. Door het durven erkennen van je gevoelens komt je kritische stem in een ander daglicht te staan, krijgt deze een dienende rol en kom je meer in contact met de innerlijke waarnemer. De rol die je mind speelt en daarmee de criticus overheersend in stand houdt komt tot rust en ontstaat er meer balans tussen hoofd en hart.

Praktische gegevens

Data:
Tijd: 

Plaats:
Locatie:
Gegeven door:
Investering:

 

17 en 24 april, 8, 15 en 29 mei, 12 juni
19.15 – 21.15 uur
Steenbergen
Cursusruimte Breathfulness Center
Jacquelien de Jager
Je investering is € 195,-.

Data:
Tijd: 

Plaats:
Locatie:
Gegeven door:
Investering:

 

start 29 januari
19.15 – 21.15 uur
Rotterdam
Cursusruimte Mooizo Concept store (Hilleniussingel 19a-21a, 3054 EX Rotterdam)
Jacquelien de Jager
Je investering is € 195,-.

Aanmeldingsformulier cyclus Hooggevoeligheid

Aanhef

6 + 14 =

Cursus en betalingsvoorwaarden

1. Bij annulering voor aanvang van de cyclus wordt het volgende in rekening gebracht:
– 7 tot 14 dagen voor aanvang van de cyclus 25% van het volledige cursusgeld;
– binnen 7 dagen voor aanvang van de cyclus 50% van het volledige cursusgeld;
– op de dag van aanvang van de cyclus 100% van het volledige cursusgeld.

2. Bij voortijdige beëindiging na aanvang van de cyclus is restitutie van het cursusgeld niet mogelijk.

3. Indien de cyclus vanwege onvoldoende inschrijvingen of door overmacht door de organisator geannuleerd wordt, dan wordt het volledige cursusgeld geretourneerd.

4. Bijzondere redenen van annulering kunnen ertoe leiden dat van de beschreven voorwaarden bij uitzondering afgeweken wordt en er alsnog een coulance betaling plaatsvindt.