Hooggevoelig?

 

In 6 stappen van last tot kwaliteit

Heldere inzichten

Praktische oefeningen

op aanvraag

Hooggevoelig, hoogsensitief, HSP… er is veel te doen rondom het begrip hooggevoeligheid. Bestaat hooggevoeligheid? Jazeker, want zoals er verschillen zijn in intelligentie, zijn er ook verschillen in gevoeligheid. Maar wat is het dan precies? Ben jij hooggevoelig en wil je het leren als kracht te gebruiken of voel je soms dat je hierin alleen staat? Twijfel je of je hooggevoeligheid bent of heb je er (nog) niets mee?

Twee dagen over Omgaan met hooggevoelig zijn, om:

 • balans tussen ratio en gevoel, tussen binnen- en buitenwereld.
 • de vrouwelijke energie tot bloei te laten komen.
 • de mannelijke energie tot rust te laten komen.
 • te leven vanuit je hart door van last naar kwaliteiten van hooggevoeligheid te gaan.

 

Hooggevoeligheid is een kwaliteit van het hart

Hoe herken je hooggevoeligheid? En bovenal, hoe ga je er mee om in het dagelijks leven?

In twee dagen krijg je helderheid over alle aspecten van hooggevoeligheid.

Andere kijk op hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid wordt nog vaak benaderd als een probleem of beperking, iets waar je van af moet komen. Veel mensen ervaren het als een last. Maar laten we het eens van een andere kant bekijken. Hooggevoelige mensen willen vanuit hun hart leven en zien de wereld anders. Ze zijn vaak begaan met anderen en de aarde, voelen meer, hebben een groot verantwoordelijkheid- en rechtvaardigheidsgevoel.
Deze eigenschappen en kwaliteiten als zorgzaamheid, empathie, creativiteit, streven naar harmonie, etc., zijn kwaliteiten die in deze huidige veranderende tijd (waarin de hele mensheid zich bevindt, of we ons hier nu van bewust zijn of niet) heel hard nodig zijn. Ze zijn nodig om verbanden te zien, om anders naar jezelf en de wereld te kunnen kijken en vele zaken op een andere manier aan te pakken.

In de huidige, op ratio gerichte, maatschappij worden deze kwaliteiten vaak niet serieus genomen. Om je aan te passen, uit angst en onveiligheid worden ze té ingezet waardoor het een last wordt, maar je hebt niet voor niets deze gevoeligheid en wanneer je deze (hoogontwikkelde) kwaliteiten en vaardigheden anders gaat zien en inzetten, zullen juist vele mogelijkheden zich openbaren. Dan heb je veel te bieden, niet alleen voor jezelf, maar voor de gehele aarde en mensheid.

Hooggevoeligheid is nu dus nog vaak een etiket, maar iedereen mag zijn/haar gevoeligheid gaan toelaten, omarmen en deze kwaliteiten integreren in het leven. Door het durven erkennen van je gevoelens komt je kritische stem in een ander daglicht te staan, krijgt deze een dienende rol en kom je meer in contact met de innerlijke waarnemer. De rol die je mind speelt en daarmee de criticus overheersend in stand houdt komt tot rust en ontstaat er meer balans tussen hoofd en hart.

Hooggevoeligheid als kwaliteit

 • Gun het jezelf om de volgende kwaliteiten van hooggevoeligheid als kracht te leren gebruiken:
 • waarnemen van details en subtiele signalen
 • aanvoelen van stemmingen van anderen en van je omgeving
 • creativiteit en zoeken naar originele oplossingen
 • zorgzaam naar anderen en hun behoeften heel goed aanvoelen
 • nadenken over de zingeving van het leven
 • een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten
 • voldoening in je werk zeker zo belangrijk vinden als het financiële
 • intens genieten en geraakt worden door de natuur, kunst en muziek
 • verantwoordelijkheid nemen en doorzetten

Al met al kwaliteiten die in deze tijd van verandering een belangrijke sleutel vormen voor verruiming van het bewustzijn. Ze dragen bij aan een andere wereld, waardoor je de schoonheid en eenvoud van het leven weer kunt waarnemen.

Van kennis naar het praktisch toepassen van hooggevoeligheid

Ook voor mannen

hooggevoelig zijn geldt ook voor mannenHooggevoeligheid wordt vaak gezien als iets wat veel bij vrouwen voorkomt en geassocieerd wordt met vrouwelijke eigenschappen. Echter, niets is minder waar. Er zijn ook veel mannen die (hoog)gevoelig zijn. Toch zijn er ook veel hooggevoelige mannen die dit niet van zichzelf (durven) erkennen of ermee om kunnen gaan.

Voor (hoog)gevoelige mannen kan het leven in deze drukke, snelle en prestatiegerichte maatschappij een hele opgave zijn en worden ze al snel gezien als een ‘mietje’ of een ‘watje’. Of ze onderdrukken hun gevoel, zijn heel rationeel, verliezen zich makkelijk in werk, sport, etc., met als gevolg dat ze geen vervulling vinden en regelmatig wisselen van job of een burn-out/bore-out krijgen. Of ze creëren afstand door hun gevoelens niet te uiten, ze trekken een harnas om zich heen en lijken ‘nuchter’, maar diep vanbinnen is er een grote behoefte aan warmte en contact.

Kwaliteiten van hooggevoeligheid voor de man

Als je het nu eens vanuit een andere kant bekijkt, namelijk dat hooggevoelige eigenschappen en kwaliteiten:

 • versterken je mannelijke kracht versterken en bijdragen aan meer balans in je leven
 • helpen om betere beslissingen te nemen, omdat je sterker naar je intuïtie en je gevoel luistert
 • ondersteunen om meer aansluiting, inleving en beleving te hebben met de ander (je partner, je kinderen) en de wereld om je heen
 • helpen op je werk om logische verbanden te zien, lastige gesprekken aan te gaan en conflictsituaties op te lossen

Dus hele mooie kwaliteiten! Wat maakt dan dat hooggevoelig zijn zo lastig is en je vaak niet weet hoe je ermee om kunt gaan? Dat het je zelfs heel angstig, psychisch in de war en ziek kan maken, dat het je uit je kracht kan halen zodat je jezelf helemaal verliest en niet meer weet wat jij wilt en wat jij bent. Dat ook chemische medicatie vaak een te sterke reactie geeft en je zelfs zieker kan maken. Hoe ontstaat dit en wat kun je er zelf aan doen? Wat is voelen en wat is hooggevoelig zijn? Inzichten en antwoorden met deze tweedaagse.

Opzet tweedaagse Omgaan met hooggevoeligheid

Theorie, oefeningen en uitwisseling van ervaringen via zes stappen om de kwaliteiten van hooggevoeligheid te herkennen, erkennen en toe te passen:

 • ontdekken wat van jou is en wat van de ander is
 • een basis in jezelf creëren
 • met alle prikkels die op je afkomen toch in contact blijven met jezelf
 • prikkels niet omzetten in spanning en druk, maar vanuit ontspanning om kunnen gaan met prikkels
 • alle aspecten, het volledige bereik van hooggevoeligheid herkennen en erkennen
 • vanuit verbinding met jezelf je kunnen verbinden met anderen en de buitenwereld.

Wat het je oplevert

In twee dagen helderheid en praktische tips over hooggevoeligheid, wat het betekent, de rol van je hoofd hierin en inzicht in de strategieën die je ontwikkeld hebt om je toch te kunnen handhaven in de maatschappij, welke valkuilen hooggevoeligheid met zich meebrengt, voor jezelf en in relaties, maar ook vooral hoe je hooggevoeligheid in kunt gaan zetten als kracht.

Door de cyclus ga je bewuster om met je energie, ga je beter omgaan met de hoeveelheid prikkels die dagelijks op je afkomen en is voelen – sensitiviteit – een kwaliteit waar je blij mee bent. Je kunt de schoonheid, eenvoud en vreugde van het leven weer waarnemen.

Planning en investering

Data: op aanvraag
Tijd: 
09.30 – 16.30 uur
Plaats: Steenbergen
Locatie: Cursusruimte Breathfulness Center
Gegeven door: Jacquelien de Jager
Investering: Je investering is € 195,- (inclusief lunch, thee, water en fruit).

Aanmeldingsformulier tweedaagse Hooggevoeligheid

Aanhef

Door jouw gegevens in dit contactformulier in te vullen ga je ermee akkoord dat deze gegevens door ons mogen worden opgeslagen. Zie privacy reglement voor hoe we omgaan met privacy.

4 + 5 =

Cursus en betalingsvoorwaarden

1. Bij annulering voor aanvang van de tweedaagse wordt het volgende in rekening gebracht:
– 7 tot 14 dagen voor aanvang van de tweedaagse 25% van het volledige cursusgeld;
– binnen 7 dagen voor aanvang van de tweedaagse 50% van het volledige cursusgeld;
– op de dag van aanvang van de tweedaagse 100% van het volledige cursusgeld.

2. Bij voortijdige beëindiging na aanvang van de tweedaagse is restitutie van het cursusgeld niet mogelijk.

3. Indien de tweedaagse vanwege onvoldoende inschrijvingen of door overmacht door de organisator geannuleerd wordt, dan wordt het volledige cursusgeld geretourneerd.

4. Bijzondere redenen van annulering kunnen ertoe leiden dat van de beschreven voorwaarden bij uitzondering afgeweken wordt en er alsnog een coulance betaling plaatsvindt.