Van hoofd naar hart

 

Een dynamische driedaagse voor mannen

Uit je comfortzone

Balans ratio en voelen

Allerlaatste mogelijkheid 19 t/m 21 februari

Ray vertelde waarom hij ging deelnemen: na mijn hele leven geleefd te hebben vanuit de gedachte dat de wereld waarin ik leefde de echte wereld was, is er enige tijd geleden een moment gekomen dat het tijd was om mijn leven drastisch te veranderen.

Getrouwd en vader van twee kindjes, werd het tijd om echt gelukkig te worden en om mijn eigen gezin op de eerste plaats te zetten in plaats die van mijn ouders.

Het werd tijd om niet meer tussen mijn eigen gezin en mijn ouders te staan en om te proberen om iedereen goed te doen; het werd tijd om echt volwassen te worden!

Klik hieronder op de verschillende tabbladen voor alle info.

Hoe voelt het om gezien te worden als krachtige man? Komt je kracht van binnenuit, gaat het je makkelijk af of is het (soms) nog teveel mentale kracht, teveel vanuit je hoofd, moet je er hard voor werken en wordt je kracht soms ervaren als macht? 

De man van hoofd naar hart is een uitnodiging, uitdaging en kans.

Bij steeds meer mannen groeit het verlangen om in hun ware mannelijke kracht te staan. Groeit het verlangen om niet langer vanuit egobewustzijn, maar vanuit hartsbewustzijn te manifesteren. Het egobewustzijn (ik-denken) is gericht op overleven, bescherming en voorzien in menselijke behoeften en verlangens. Door het egodenken (de criticus) ontstaat goed of fout en alles wat anders is dan het ideaalplaatje vormt een bedreiging. Dus word je alert of heb je weerstand tegen mensen of dingen die anders zijn. Het zorgt er voor dat je aspecten van jezelf, die niet passen in je ideale plaatje, veroordeelt. Deze aspecten in de ander zien veroorzaakt weerstand, jaloezie, veroordeling of woede en zorgt voor concurrentie.

Wat krijg je ervoor terug als je de uitdaging aangaat?

Je ervaart dat zachtheid en kwetsbaarheid een kracht zijn geworden, dat je reageert en leeft vanuit je hart in plaats vanuit macht Dat je controle loslaat door te vertrouwen en te handelen op je intuïtie.

Vervulling door je droom te realiseren

Door vele energetische veranderingen stijgt de trillingsfrequentie van de aarde en steeds meer mensen ontwaken. Door dit ontwaken kan het hart zich openen als toegangspoort naar pure onvoorwaardelijke liefde, het pure Zijn. Je bent dan weer in verbinding met een oerimpuls, je droom, die een onderdeel van je levenspad is. Maar dan komt waarschijnlijk de vraag op: hoe kom ik weer in contact met mijn droom en als ik mijn droom weer weet, kan ik deze dan wel realiseren?

Bas deelt zijn ervaring: de driedaagse was een geweldig verrijkende ervaring voor mij. De openheid van de groep mannen en de hoge mate van zelfreflectie die ik ervaren heb deze dagen waren werkelijk uniek. Ik heb altijd behoorlijk sceptisch aangekeken tegen dit soort dingen, misschien omdat ik in mijn werk als directeur van een technisch consultancy bedrijf gewend ben om altijd in concrete oplossingen te denken. We hebben hard gelachen en verdriet gedeeld, met veel respect voor elkaar.

De manier waarop Marco de driedaagse faciliteert is kalm, inspirerend, objectief en uitnodigend. Het vegetarisch eten en alcoholvrij drinken is top verzorgd en heel erg lekker. Begrijp me niet verkeerd, ik hou ook van een biertje en een steak.

Ik heb sterk het idee dat je zelf bepaalt welke invloed deze driedaagse op jouw ontwikkeling heeft. Voor mij heeft het heel veel gedaan op persoonlijk vlak. Wanneer ben je nou drie volle dagen van ’s ochtends tot ’s avonds alleen maar met jezelf bezig? Leuk feitje: als side-effect ben ik sinds de eerste driedaagse gestopt met roken, terwijl dit nooit het onderwerp van gesprek was. Het is nu de tweede keer dat ik dit heb mogen meemaken, de groep was beide keren erg leuk en gevarieerd. Gun het jezelf.

Bezieling en vervulling

Het komt het er op aan dat je je leven weer ervaart als een bezield leven. Je kunt leven vanuit hart en ziel als er een juiste balans is tussen ratio en gevoel. Leven vanuit hart en ziel is denken en handelen vanuit een liefdevolle intentie én ruimte geven aan gevoelens en diepe verlangens, ruimte geven aan je droom.

Lange tijd heeft de mannelijke energie de overhand gehad, waardoor competitie, concurrentie, kennis en prestatie de boventoon voerden.

Aanwezigheid

Driedaagse voor mannenDe man moest het, vaak door de – emotioneel – afwezige vader, vooral zelf doen. Zijn kennis en vaardigheden inzetten om een plek te bemachtigen en zeker niet zijn kwetsbaarheid en zwakke plekken laten zien. Door omstandigheden en de druk van de maatschappij zijn veel mannen in hun hoofd ‘gevlucht’. In plaats van de wijsheid van het hoofd is de snelle, kritische mind de boventoon gaan voeren. Daardoor zijn veel mannen andere mannen als ‘concurrent’ gaan zien. Om hun plek te bemachtigen gingen ze de competitie met elkaar aan. Over gevoelens werd niet gepraat of vonden het makkelijker om dit met vrouwen te bespreken.

Dat is jammer, want mannen kunnen juist veel herkenning vinden in elkaar. In iedere man zit een diep verlangen om zijn hart te openen en weer verbinding en vervulling te ervaren. Het verlangen om niet het patroon van de ‘afwezige’ vader (niet alleen fysiek, maar vaak ook emotioneel) voort te zetten. 

Balans tussen ratio en gevoel

Mannen en vrouwen zijn verschillend en moeten dat ook blijven, maar in een ieder zit zowel mannelijke als vrouwelijke energie. Naast de mannelijke waarden (ratio/intellect) heb je de vrouwelijke waarden (gevoel, intuïtie) nu harder nodig dan ooit. Dan ontstaat er ruimte voor gelijkwaardigheid, verbinding, intuïtie, creativiteit, genieten, zachtheid, luisteren en samen. Terwijl de ruimte voor doelgerichtheid, focus, helderheid, daadkracht, structuur en authenticiteit op natuurlijke wijze aanwezig blijft. De eerste stap hierin is balans terugkrijgen in je mannelijke energie. Dan kan het mannelijke zich verbinden met het hart en kun je dit ook vormgeven in je rol als vader die zijn kind begeleidt naar een zelfstandig en authentiek leven.

Het realiseren van je droom, aanwezigheid en balans tussen ratio en gevoel zijn een aantal aspecten waar veel mannen tegen aan lopen. Het vertegenwoordigt belangrijke thema’s als: Wat betekent het om man te zijn? Hoe geef ik vorm en inhoud aan het man-zijn? Hoe geef ik richting aan mijn mannelijke energie en leef ik vanuit mijn hart  en met mijn (hoog)gevoeligheid?

De man van nu wil ontdekken wat het is om vorm te geven aan het man-zijn. Om van criticus naar waarnemer te gaan, om zijn leven vorm te geven vanuit zijn hartsbewustzijn. En op authentieke wijze in de wereld en in relaties staan.

Daarom deze driedaagse

Besef jij dat alles wat in je leeft weerspiegeld wordt in de buitenwereld? Door in de spiegel van de buitenwereld te durven kijken, zelfreflectie, aspecten van jezelf te erkennen, te accepteren en te helen, kom je weer in contact met je hartsbewustzijn en de liefde voor jezelf en de ander. Deze weg ben ik (Marco) jaren geleden ingeslagen en nog steeds verder aan het ontdekken. Ik deel graag mijn ervaringen in deze driedaagse.

Een dynamische driedaagse waarin ik je meeneem in het ervaren van een sterkere verbinding met je hartsbewustzijn. Van criticus naar waarnemer en balans tussen denken en voelen. Om als man vanuit kracht en kwetsbaarheid je ware plek in te nemen in relatie met je partner, ouders en kinderen. Bewustwording en beleven ervaar je door het enneagram en de levensfasen, opstellingen, contact met je innerlijk kind, harmoniserend ademen en stilte. Elementen die deze dagen ingezet worden om stappen te maken op de weg naar een juiste en volwaardige balans tussen hoofd en hart.

Tijdens deze driedaagse ga ik met een groep van maximaal 8 mannen deze belevenis aan en laat ik me leiden door de samenstelling en de (diepere) vraagstukken van de groep. Als het lezen van deze driedaagse iets met je doet (gevoel van herkenning, het maakt je blij, maar misschien ervaar je tegelijkertijd ook weerstand) en je wilt erbij zijn, meld je dan aan.

Van hoofd naar hart

De thematiek tijdens de driedaagse is

– het volgen van je droom en de invloed en relatie daarin met je vader en je kleine ik
– aanwezigheid en communicatie
– de vaderwond en balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie; van denken naar voelen

Na deze driedaagse willen de deelnemers graag een vervolg; dit geven we vorm met de vervolg driedaagse met thematieken als:

– terugblik vaderwond en brug naar de moederwond
– moederwond, aangeven van grenzen en positie innemen in relatie tot huidige gezinssituatie en je vader en moeder
– man-zijn vs vrouw-zijn, de relatie met mezelf, het IK-veld en de ander(en)
– uit het hoofd is nog niet in het hart; verbinden, zachtheid, intimiteit, seksualiteit en omgaan met mannelijke en vrouwelijke energie

Planning en investering

Vanwege te drukke agenda komt deze driedaagse na februari 2022 niet meer terug. Dus de laatste mogelijkheid is 19 t/m 21 februari (deel 1 – helen van de vaderwond)
Data: wordt nog gepland (deel 2 – helen van de moederwond)
Tijd:
Dag 1 10.00 – 22.00 uur / Dag 2 09.30 – 22.00 uur / Dag 3 09.30 – 16.00/16.30 uur

Plaats: Steenbergen (NB)
Locatie: Cursusruimte Breathfulness Center
Gegeven door: Marco de Jager
Investering: Je investering is € 425,- * per deel. Het is inclusief vegetarische maaltijden, thee/koffie, water en fruit. Let op: het is zonder overnachtingen.

* voor ondernemingen is dit bedrag excl. BTW

Koen Vansteenwegen deelt graag zijn ervaring: na de driedaagse is er het een en ander in mezelf aan het veranderen. Ik kom meer voor mezelf op en voor wat ik belangrijk vind. Ook zaken die spelen binnen familieverband kan ik nu uitpraten en bijleggen. Oude patronen die zich nu laten zien, zoals spanningen, wordt bij mij niet meer opgekropt en weggeslikt. Het leidt tot nieuwe inzichten en die verheldering geeft dan weer rust. Ik uit me meer, kom meer uit mijn schulp. De gebeurtenissen privé en op het werk maken me minder onrustig dan vroeger. Ik sta meer in mijn kracht. Durven, ervoor gaan is belangrijk. Zowel privé als op het werk. Op het werk zal ik mijn visie duidelijk en met kracht naar voren brengen. Het leidt allemaal tot dichter komen bij jezelf, meer voelen en handelen vanuit je kern.
Dankjewel voor de boeiende en leuke driedaagse: verrijkend.

Ervaring Driedaagse De man van hoofd naar hart

Driedaagse Mannen weekend…! Dat klinkt wel leuk als je het hoort. In mijn gedachten ben je dan druk met bier drinken en lol trappen met mannen! Niks is minder waar. Dit is een unieke ervaring waarin het bier alchoholvrij is, water veelvuldig vloeit en de tranen eerder voorbij komen dan de lach. Welkom in de mannen weekenden van Breathfulness.

Iedereen heeft zijn verhaal over zijn levensloop. De een is fluitend door zijn jeugd en volwassenheid gevlogen en heeft maar weinig zaken om over te klagen. De ander heeft dit als een hele andere reis ervaren. Toch blijft er een onbestemd gevoel bestaan dat je zaken anders wilt beleven. Dat je echt voluit vanuit je kracht kan gaan handelen en regie over je geluk neemt.

Mijn realiteit is dat ik eerst een dubbele hernia en vijf jaar daarna een burn-out nodig had, om me te realiseren dat ik toch echt niet zo lekker bezig was. Mijn vrouw had die zaken al veel eerder aangegeven, maar eigenwijze man als ik was, gaf ik daar uiteraard geen gehoor aan. Op mijn zoektocht naar de manier om het roer om te gooien, vechtend tegen de kenmerken van een burn-out ben ik, op aanraden van mijn vrouw, bij Marco gesprekken gestart en heb kennis gemaakt met de harmoniserende ademhaling. Met mijn verstand kan ik veel zaken beredeneren, vind ik snel oplossingen, maar bleef ik emotioneel in een cirkel draaien. Deze ademtechniek maakt dat je dichter bij je innerlijke gevoel komt. Dat is ook in essentie wat de weekenden doen.

Intensiteit en variatie

Het is heel intensief. Van ’s morgens vroeg tot ’s avond laat ben je druk met… jezelf. En heel anders dan een single consult sta je niet na 1,5 uur weer buiten en leef je verder. Nee, je gaat echt diep bij jezelf op zoek naar de zaken die je blokkeren, dwars zitten, boos maken, energie lekken, verdrietig maken en kracht en plezier geven. Het openstellen hiervoor in een kleine groep mannen maakt het een enorm krachtige ervaring. Er is namelijk geen time out moment of “wegloop”kans. Dat maakt dat je echt met je issues wordt geconfronteerd.

Dat we zeker niet heel de dag aan het zagen zijn blijkt uit het feit dat ik nu, net na de weekenden, ook vooral terug denk aan de momenten dat we allemaal dubbel van het lachen lagen.We blijven toch mannen en humor is een fantastisch wapen om de zaken wat luchtiger te maken. Ook het vuur stoken en zelf je eten bereiden buiten, relax momenten, heerlijke maaltijden en de wandelingen in de natuur toveren weer een glimlach op mijn gezicht (dat heel mijn huis nu naar kampvuur ruikt van m’n kleding neem ik voor lief).

Elementen van de weekenden concentreren zich in de eerste drie dagen vooral op de mannelijke kant/mannelijke energie. Aan de hand van levensfases, ondersteund door een eeuwenoud enneagram principe, leer je begrijpen hoe karakters van individuen worden gevormd. Dit gaf mijn hele duidelijke inzichten in mijn gedrag. Hoe stel ik me op in een groep, waarom irriteer ik me aan bepaalden mensen; het beeld van een stel apen op een rots is veel bij me opgekomen.

Vrouwelijke energie

Het weekend erna gingen we dieper in op de vrouwelijke kant/vrouwelijke energie. Donders handig om wat meer inzicht in het gedrag van de vrouw te krijgen! Want inderdaad, wij mooie mannen stappen toch maar vaak in de mannelijke valkuilen en mismatchen dan ongemerkt/of bewust met onze partners. De opstellingen (rollenspellen) die we hebben gedaan waarin wildvreemden simpelweg voelden hoe relaties tot ouders/ kind/interne onrust zich verhouden bij mij, was onbeschrijflijk mooi om te ervaren. De inzichten die het me gaf waren zo treffend en zo concreet dat je er niet omheen kunt. Je krijgt echt een spiegel voorgehouden waarin je eigen gedrag en het effect op je relaties glashelder wordt. En believe me… dat is af en toe best slikken. En daar horen een rijkelijk aantal tranen ook bij.

Nu terugdenkend zie ik vooral hele mooie beelden terug. Gedragen op de klanken van prachtige sfeermuziek, geholpen door de ondersteuning van ontspannende ademhaling, kom je in een soort trance. In deze staat tintelt je lichaam, voel je een intens verlangen en zie je beelden die voorbij komen. Het magische is dat alle antwoorden op je vragen, ook vragen die je jezelf niet stelt, worden beantwoord. En stuk voor stuk kloppen de antwoorden, want ze komen uit je zelf.

Gamechange

Voor de mannen die denken, dit is mij veel te zweverig, die daag ik uit hier aan mee te doen. Want ik kan als no nonsense, doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg, rationeel denkend, sceptisch, wantrouwend individu, nu zeggen dat ik veel meer rust voel. Een soort balans in mijn lijf, waardoor ik veel meer kan genieten van alles om me heen. Ik ben echt uit de ratrace gestapt en heb ervaren waar het eigenlijk over gaat. Ik maak veel beter een verbinding met mijn gezin, omdat ik meer vanuit mijn gevoel dan vanuit verstand communiceer. En dat is echt de beloning van deze weekenden.Ga dit gewoon doen! Ja jij, stoere vent! Want het kan niet anders dan dat je met hele bijzondere inzichten naar huis gaat die de rest van je leven plezier brengen.

Grote dank aan Marco en Jacqueline voor deze enorme gamechange ervaring!

Erik Wijma, 40 Jaar, Directeur

Driedaagse Mannenweekend “De man van hoofd naar hart”

Na mijn hele leven geleefd te hebben vanuit de gedachte dat de wereld waarin ik leefde de echte wereld was, is er enige tijd geleden een moment gekomen dat het tijd was om mijn leven drastisch te veranderen. Getrouwd en vader van twee kindjes, werd het tijd om echt gelukkig te worden en om mijn eigen gezin op de eerste plaats te zetten in plaats die van mijn ouders. Het werd tijd om niet meer tussen mijn eigen gezin en mijn ouders te staan en om te proberen om iedereen goed te doen; het werd tijd om echt volwassen te worden!

Misschien is het vreemd om te lezen dat een getrouwde vader van twee kindjes nog volwassen moet worden. Deze vader zou toch gewoon volwassen moeten zijn. Echter, niets is minder waar. Als je je hele leven door je ouders gedomineerd bent geweest, weinig echte liefde, aandacht en waardering hebt ontvangen, ontstaan er – zoals dit in de mannenweekenden wordt genoemd – een vader-, moeder- en bronwond. Ik was me er niet van bewust dat ik gedurende mijn leven bepaalde schilden op heb getrokken, waardoor ik de echte pijn en emoties niet meer kon voelen. Het hebben van een gevoel in het algemeen, is zelfs helemaal weggesleten, omdat je altijd geleerd hebt om ‘hard’ te zijn.

Lach en een traan

In deze mannenweekenden heb ik geleerd om hierin inzicht te krijgen. Ik heb ontdekt wat nu de ware ik is. Dit gebeurt middels een theoretisch gedeelte van Marco, het doen van ademtechnieken waarin je tot inzichten komt en waarin je delen kunt helen, het doen van opstellingen (jezelf in het nu, jezelf als puber, je ouders), meditatie om tot rust te komen en veel met elkaar te praten en te delen. Aangezien we beide mannenweekenden met dezelfde personen waren, ga je elkaar ontdekken en worden dingen die spelen of diep zijn weggestopt, ontbloot. Dit is erg prettig, aangezien je elkaar dan ook perfect weet aan te vullen of te helpen met nieuwe inzichten. Verder hebben we talloze momenten gehad dat de tranen over de wangen liepen van het lachen met elkaar!

Ik kan concluderen dat ik na het eerste mannenweekend enorme stappen in de positieve richting heb gezet en meer daadkracht heb gekregen (mannelijke energie). Ik heb stappen durven zetten richting mijn ouders, hetgeen een positieve impact heeft gehad op mijn eigen gezin. Nu, net na het tweede mannenweekend, heb ik geleerd naar mijn gevoel en naar mijn hart te luisteren (vrouwelijke energie). Ik voel me veel beter in mijn vel en ook veel sterker. Ook in mijn eigen gezin merk ik de invloed hiervan: ik voel dat de band met mijn vrouw en kindjes veel hechter is geworden, hechter dan ooit. Verder heb ik geleerd om eindelijk eens mijn eigen grenzen aan te geven. Dit voelt enorm goed. Ik besef me ook dat, nu deze stappen zijn gezet, er geen weg terug meer is!

Onvergetelijk

Beide mannenweekenden zijn perfect verzorgd: heerlijke maaltijden, wandelingen in de natuur, je eigen eten maken boven een kampvuur, voldoende rustmomenten. Bij beide weekenden kom je volledig tot rust. Wanneer je jezelf echt wilt ontdekken, wilt leven vanuit je hart, dan is dit mannenweekend van harte aan te bevelen!

Marco en Jacquelien, hartelijk dank voor het organiseren van dit programma! Mannen van dit mannenweekend, enorm bedankt voor deze prachtige ervaring en het delen van deze mooie momenten! Onvergetelijk!

Mannelijke energie, ik heb het genoeg

Ik was me ook bewust van de vrouwelijke energie, maar het leven leek mij veel makkelijker om die aan de zijkant te parkeren. Het zou me misschien wel een zwak moment op kunnen leveren… Een minder goed idee had ik niet kunnen verzinnen. Na mij te hebben opgegeven voor het driedaagse mannenweekend “de man van hoofd naar hart” is er erg veel gebeurd. In het eerste deel van de reis zijn we op zoek gegaan naar de mannelijke energie. Die hebben we gevonden. Het werd al snel duidelijk dat ik op basis van die energie totaal geen andere rol meer hoef te spelen in de wereld. Er ‘gewoon zijn’, is al genoeg, als zelfbewuste volwassen man.

Dit heeft er toe geleid dat de plek in mijn gezin veel duidelijker werd. De kinderen hebben onbewust veel meer duidelijkheid gekregen, mijn vrouw kon hierdoor perfect in haar rol gaan en blijven staan. Uiteraard heeft het voor sommige andere betrokkenen (lees: overige familie/vrienden) een aparte wending gekregen doordat ik een andere opstelling nam in hun leven. Ik ben echter van mening dat dit ook voor hun uiteindelijk tot een betere, gezondere, situatie leidt/zal leiden.

Gevoel en het hart

Na een tijd vanuit mijn mannelijke kracht te hebben geleefd, werd het tijd om ook het gevoel vanuit het hart te laten spreken. In het vervolgweekend zijn we op zoek gegaan naar de vrouwelijke energie. Met andere woorden, het durven vertrouwen op gevoel, intuïtie oftewel het volgen van je hart. Dit weekend leidde ertoe dat ik dichter bij mijn gevoel ging komen. Dat kon pijn gaan doen en dat deed het. Het afscheid nemen van een bepaalde houding, het openen van oude wonden en het onder ogen komen van eigen tekortkomingen is niet het fijnste wat er is. Echter, achter het verdriet en de angst ligt het open. Een vrijer en krachtiger gevoel kan je niet hebben. Na de eerste blokkades te hebben doorbroken, kwam de kracht vanuit het hart. Zelden heb ik mij geestelijk en lichamelijk sterker en vrijer gevoeld dan de laatste zondagmiddag. Hier kan ik iets mee. Het heeft mij een rustpunt gegeven, een gedachte waar ik naar terug kan op het moment dat dit nodig is.

De combinatie van beide weekenden heeft een enorme verandering teweeg gebracht in mijn leven. Vanuit de mannelijke kracht en het vertrouwen op mijn gevoel heb ik zin in het vervolg van mijn reis op deze meestal mooie en soms erg lelijke wereld.Tot slot: Marco en Jacquelien waren in 1 woord fantastisch! De manier waarop zij deze reis begeleiden en faciliteren is geweldig. Daarnaast wil ik mijn mannelijke medereizigers enorm bedanken voor het bijdragen van een enorme steen aan deze ontwikkeling. Dank daarvoor. Blijkbaar bestaat toeval niet …Deze weekenden zouden onderdeel moeten zijn in ieders persoonlijke ontwikkeling!

Ray Scheffel, 44 jaar, directeur


Klik hier » om de nieuwsbrief over Mannen onder elkaar te lezen.

KLIK HIER »

VOOR HET AANMELDFORMULIER

DRIEDAAGSE DE MAN VAN HOOFD NAAR HART

Cursus en betalingsvoorwaarden

1. Bij annulering voor aanvang van de driedaagse wordt het volgende in rekening gebracht:
– 7 tot 14 dagen voor aanvang van de driedaagse 25% van het volledige cursusgeld.
– binnen 7 dagen voor aanvang van de driedaagse 50% van het volledige cursusgeld.
– op de dag van de driedaagse 100% van het volledige cursusgeld.

2. Bij voortijdige beëindiging na aanvang van de driedaagse is restitutie van het cursusgeld niet mogelijk.

3. Indien de driedaagse vanwege onvoldoende inschrijvingen of door overmacht door de organisator geannuleerd wordt, dan wordt het volledige cursusgeld geretourneerd.

4. Bijzondere redenen van annulering kunnen ertoe leiden dat van bovenstaande voorwaarden bij uitzondering afgeweken wordt en er alsnog een coulance betaling plaatsvindt.