Vandaag is het moment om eerst bewust stil te staan bij jezelf. Bewust leven betekent bewust erkennen dat je veel meer bent dan alleen je fysieke lichaam. Leven is het besef dat jij hier bent om allerlei ervaringen op te doen als een liefdevol spiritueel wezen. Het is een interessante reis die niet alleen draait om begrijpen en analyseren. Het gaat ook om daadwerkelijk alles te doorvoelen en te omarmen – zowel de mooie als de pijnlijke momenten. De kwaliteiten, het gedrag en de ‘maniertjes’ van jezelf die je leuk vindt. En je valkuilen, het gedrag en de ‘maniertjes’ die je niet leuk vindt. Die ‘minder mooie’ kanten van jezelf die je verstopt hebt achter een (dikke) muur uit angst dat, als anderen die zouden zien, je de liefde en aandacht van je omgeving zou verliezen.

Binnenwereld

De reis van het leven is een avontuur naar binnen – je binnenwereld. Daar waar je de gedachten, overtuigingen en emoties die jouw persoonlijkheid hebben gevormd, kunt loslaten en ruimte creëert voor een sterker contact met je ware zelf.

De mens die in harmonie met zichzelf leeft, leeft in harmonie met het universum. – Marcus Aurelius

Tijdens dit avontuur ontdek je dat het leven rijker wordt; intenser en op de een of andere manier eenvoudiger. Natuurlijk is het niet simpel om je los te maken van je beperkingen, (vastgeroeste) overtuigingen en oude wonden. Maar door het aan te kijken, zonder oordeel opnieuw te bekijken en los te laten wat niet meer past, begin je beetje bij beetje meer te leven vanuit je ware zelf. Het leven voelt dan steeds meer als een stroom die soepeler door je heen gaat. Je geniet meer van de reis, die steeds minder een zoektocht lijkt te zijn en steeds meer een boeiende ontdekkingsreis is.

Ware zelf

Deze reis brengt je bewust in contact met je ware zelf. Je komt meer in het hier en nu, waar verleden en toekomst samenvloeien. Je bekijkt jouw verleden op een nieuwe manier. Niet als een last, maar als waardevolle levenslessen die je helpen terug te keren naar je eigen kern.

Thuiskomen in jezelf betekent het loslaten van oordelen en emotionele ballast uit het verleden en erkennen dat al die levenservaringen een essentieel deel van jou zijn. Het is geen kwestie van met een bordenwisser alles uitvegen, hoe verleidelijk dat soms ook zou zijn. Het gaat om het accepteren en begrijpen van je verleden, zodat je de boodschappen (levenslessen) helder en zuiver ziet, ervan leer en verder groeit.

Harmonisatieproces

Dit gehele proces – we noemen het harmonisatieproces – is jouw persoonlijke reis naar je prachtige kern. Het brengt harmonie en liefde in jezelf én met de mensen die hebben bijgedragen aan al jouw ervaringen. Helpt je de balans te vinden tussen je hoofd, hart en buik. Het is jouw pad naar innerlijke vrijheid en vervulling.

Herinner je het nog… de dag dat je het besluit nam om bewuster te gaan leven en zelf het stuur in handen te nemen! Misschien door een impuls van binnenuit, door iets wat je las of zag en je raakte of door een moeilijke omstandigheid in je leven. Wat het ook was, jij nam op dat moment het besluit om het anders te gaan doen.

Wanneer je de controle over je eigen leven terugneemt, merk je dat je leven een diepere dimensie krijgt. Je wordt steeds meer hongerig om jezelf te ontdekken en te ontwikkelen. Om je dromen, passie en talenten te ontplooien. Je begint opnieuw te leven. En laat langzaamaan – stap voor stap – je afhankelijkheid los van wat zich buiten jou bevindt. Inclusief mogelijke verdovingen als medicijnen, middelen, onechte adviezen, machtsspelletjes en claim-gedrag.

Het gevolg van het heft in eigen handen nemen is dat je intenser voelt. Misschien (her)ontdek je zelfs wat echt voelen is. Is dat een verrijking? Ja. Is dat gemakkelijk? Niet altijd. Is het blijvend? Zeker!

Zwarte gat van niet-weten

Niet altijd gemakkelijk omdat groeien naar iets wat voorheen onbekend was via een moment van niet-weten gaat. Het moment van niet-weten ervaar je als je het oude vertrouwde wat niet meer dienend is loslaat. Het is de fase van ‘het zwarte gat’. De fase waarin je vertrouwen op de proef gesteld wordt. Waarin je ervaringen opdoet om steeds sterker te leven van controle vanuit je binnenwereld – waar je hart je kompas is – in plaats van controle vanuit je hoofd, waar je mind de leiding heeft.

Om te kunnen leven, moet je kunnen genieten! En om te kunnen genieten, moet je vrij zijn, vrij van elke jacht naar bezig, vrij van elk onzinnig begeren, vrij van jaloersheid, wrok en haat, vrij van elke passie die je innerlijk verdeelt en uit elkaar scheurt!

Om te kunnen genieten, moet er een gezonde harmonie tot stand komen tussen je gevoelsleven, je mentaliteit en je verhouding tot mensen en dingen. – Phil Bosmans

Iedere keer het harmonisatieproces te ervaren (en te voelen), inclusief het ‘zwarte gat’, het moment van niet-weten, veranker je een stevigere basis in jezelf. Dit versterkt je innerlijke kracht om nieuwe processen aan te gaan. Je merkt dat je sneller uit een dal omhoogklimt, zelfs al voelen de dalen intenser dan voorheen. De dalen kunnen zelfs nog meer pijn doen, of misschien kun je nu pas echt toelaten dat de pijn er is.

Dit erkennen creëert bewustzijn en biedt mogelijkheden voor groei. Ook verdrietige, angstige of boze gevoelens ervaar je intenser en bewuster, maar doordat je ze sneller erkent, toelaat en doorvoelt, zijn deze momenten korter. Door een ruimer bewustzijn blijf je er niet aan vasthouden, maar doorleef je ze en breng je ze in harmonie.

Bewust leven

Door bewust te leven nemen de mooie momenten in je leven toe. Je geniet intenser van de kleine dingen die het leven ook geeft (ook je beleving van de natuur). Bij dingen die je misschien eerder over het hoofd zag, voel je nu een diepe vreugde vanuit je kern. Deze vreugdevolle momenten ervaar je intenser en duren langer, omdat je nu de bewustwording en kracht hebt om je gevoelens toe te laten en ermee in contact te blijven.

Te ervaren dat voelen niet eng is. Je beseft nu dat juist je gevoel uit de weg gaan je wiebelig en onzeker maakte. Zo worden je gevoelens geen zware last meer in je rugzak, maar levenservaringen om van te leren. Je kunt het verleden nu eenmaal niet uitwissen; het is wat het is. Maar je kunt het wel anders ervaren. Dit betekent dat je op alle gebieden groeit en het leven steeds meer ervaart zoals het werkelijk bedoeld is.

Soms is het doorleven van het ‘zwarte gat’ een intens proces, is de angst voor het onbekende heel groot en ligt de valkuil om vast te houden aan het oude, vertrouwde om de hoek op je te wachten. De Retreat Terug naar je ware zelf brengt je door deze fase van niet-weten. Laat je dealen met de angst, brengt je in verbinding met je innerlijke kracht en is een brug tussen je oude en nieuwe fundament.

Herhalend proces

Het toelaten en doorleven van een harmonisatieproces is het creëren van harmonie en balans in je leven. Een enorm belangrijk proces omdat dit zich vele malen in je leven zal herhalen. Het harmonisatieproces is een onderdeel van zelfontwikkeling en groei, dus het stopt pas als je ‘uitgeleerd’ bent.

Een belangrijke reden waarom we de ademmethodiek binnen Breathfulness harmoniserend ademen noemen is dat de harmoniserende ademhaling het harmonisatieproces ondersteunt dat zich bewust en ook onbewust in je leven afspeelt.

Inmiddels weten we dat ademen zoveel meer is dan ons lichaam voorzien van zuurstof. Ademen verbindt, ademen brengt je bij je gevoel, creëert helderheid en inzichten. Het versterkt het ervaren van je spirit (je levenskracht) en geeft je de kracht om ontstane verdedigingsmechanismen voelbaar en zichtbaar te maken. Het is de poort om verbinding te maken met je kern, met wie je essentie bent. Door de drukte van het dagelijks leven kan het belang én de kracht van optimaal ademen makkelijk over het hoofd gezien worden.

We hoeven niet langer bang te zijn voor conflicten, confrontaties of welk probleem dan ook met onszelf of anderen. Zelfs sterren botsen tegen elkaar, en met hun uiteenbarsten worden nieuwe werelden geboren. Tegenwoordig weet ik, dat is HET LEVEN…. – Charlie Chaplin

Harmoniserend ademen

Tijdens het harmoniserend ademen ontdek je ook dat je delen van jezelf hebt afgesloten om te kunnen overleven. Soms heb je hier bewust voor gekozen, maar veelal is het onbewust gebeurt. De afgesloten delen worden beschermd door verdedigingsmechanismen die je in de loop van je leven hebt ontwikkeld. Deze afgesloten delen kunnen beladen zijn met emotionele gekwetstheden die je hebt opgelopen of onverwerkte ervaringen die op dat moment te intens waren om te doorvoelen. Of diepgewortelde overtuigingen die je zo eigen hebt gemaakt dat je bent gaan geloven dat dit is wie je bent.

Ook doorgegeven patronen, verwondingen en overtuigingen uit vorige generaties kunnen in je lichaam vastzitten, zodanig dat je ermee geïdentificeerd bent en het voelt alsof het van jou is, alsof jij dit hebt meegemaakt. Deze beladen delen zijn als ware van je huidige ik afgescheiden, waardoor je je niet compleet (heel) voelt.

Door de hoge trillingsfrequentie, die ontstaat tijdens het harmoniserend ademen, kom je in contact met de beschermingsmechanismen. Door harmoniserend te blijven ademen komt de vastzittende beladenheid los en kun je de afgescheiden delen weer integreren. Het integreren van deze delen is essentieel om je weer heel te voelen. Het maakt jou completer en stelt je in staat om authentieker te zijn.

Harmoniserend ademen

  • is een reis naar het voelen van wie je werkelijk bent, los van de maskers die je soms draagt om jezelf te beschermen.
  • geeft jou de kracht om deze maskers af te leggen en jezelf te omarmen in al je kwetsbaarheid.
  • biedt jou een krachtig pad naar zelfontdekking en heelheid.

Kortom: door bewust te ademen, kom je in contact met vergeten delen van jezelf en geef je jezelf de kans om steeds meer te kunnen leven wie je in essentie bent: een bron van Liefde en Licht.

Het is een reis die je op jouw eigen tempo maakt, maar soms zijn de beschermingsmechanismen zo actief dat ze niet toelaten dat de afgescheiden delen gezien worden. Wat terug te zien is in een gespannen adempatroon of de mind leidt je af en bedenkt allerlei redenen om niet bewust bezig te zijn met je ademhaling. Dan is de Retreat Terug naar je Ware Zelf een geschenk aan jezelf! Om in een liefdevolle, veilige bedding onder begeleiding van een team van Breathfulnesscoaches een diepgaand harmonisatieproces te ervaren.