Bore-out is geen burn-out

Bore-out is verlangen naar uitdaging,

Breathfulness Retreat: van verveling naar bezieling!

Breathfulness is effectief bij het behandelen van burn-out én bore-out. Vooral dat laatste – de bore-out – komt steeds meer voor.

Burn-out herstel gaat anders dan een bore-out herstel. Beide kunnen soortgelijke klachten hebben, maar ze hebben een andere oorzaak. Moe voelen, futloos, weinig energie om in beweging te komen, slecht slapen, minder trek in voedende voeding, sombere gedachten tot aan depressieve gevoelens. Qua uiterlijke kenmerken en symptomen lijkt het op elkaar, maar de oorzaak ligt dus op een ander vlak.

Burn-out, bore-out en bewustwording

Auteurs: Jacquelien en Marco de Jager, grondleggers van Breathfulness en van de enneagram dimensie: de levensfasen.

 

Een cliënt schreef ons: sinds ik erachter ben dat ik geen twee burn-outs heb gehad, maar twee bore-outs, is er veel op zijn plaats gevallen. In mijn werk had ik in de afgelopen jaren tweemaal een periode dat het niet meer ging. Beide keren dacht ik dat het een burn-out was. Ik nam beide keren een periode gas terug, gaf aandacht aan mijn lichaam en nam mijn rust. Nu heb ik door Breathfulness ontdekt dat ik, mijn lichaam en mijn ziel, iets anders nodig had. Hier schrijf ik bewust over mijn ziel, want het was mijn passie, mijn bezieling, die helemaal weg was.

Ik werd niet moe door veel te werken of lang door te gaan. Ik ging over andere grenzen, namelijk mijn energie was weg doordat ik niet deed wat ik werkelijk wilde doen. Indertijd deed ik niet meer waar ik nog blij van werd en mij geluk en vervulling bracht.

Waar mijn hoofd ‘voorheen als het ware uit ging’, is dat nu niet meer. Ik heb nu andere en nieuwe keuzes gemaakt. Ik heb tijd genomen en hulp gezocht en gevonden bij Breathfulness om te ontdekken en te herinneren wat mijn passies zijn. Waar mijn energie weer van gaat stromen en mij een blij gevoel geeft. Met wat ik nu doe, en ik werk echt niet minder dan voorheen, houd ik nog energie over. Het lijkt alsof ik minder werk, doordat het nu aansluit bij waar mijn hart blij van wordt. Mijn hart danst weer😊.

 

Andere grenzen

Bij een burn-out ga je over je grenzen heen. Je gaat maar door om te presteren, om aan normen van anderen te voldoen, iets af te maken. Als deze opdracht klaar is dan wordt het rustiger, als deze periode achter de rug is dan neem ik tijd voor mezelf, etc. Op dat moment ga je uit verbinding met je lichaam en gaat door tot aan je reserves. En als je reservevoorraad ook uitgeput is, ga je ‘out’. Je bent opgebrand. Je energie is op. Het licht gaat uit en je lichaam kan de signalen van je brein niet meer uitvoeren. .

Bij een bore-out ben je juist weg van je grenzen. Je hebt geen uitdaging meer, je voelt geen voldoening meer.

Bij een bore-out ben je uit verbinding met je ziel, je mist de spirit en energie, maar nu geeft het lichaam al signalen voordat je (reserve)energie op is. Het lichaam kan de energie niet meer opbrengen om datgene te doen wat je niet meer uitdaagt en blij maakt. Het is er klaar mee om door te gaan op het pad van verveling. Je energie is dus niet op, maar je kunt de energie niet meer aanwenden voor wat je aan het doen was.

Een bore-out is een signaal om je wakker te maken. Om je bewust te maken dat je ‘in slaap gesukkeld was’. Het is tijd om te ontwaken. Het is een signaal van je ziel dat je veel meer in je hebt wat zich wil ontplooien.

In april 2015 schreef T. Brühlmann in Rev Med Suisse over het verschil in vermoeidheid tussen burn-out en bore-out. Klik hier » voor het artikel.

 

Wakker worden – ontwaken

Hoe leef je je leven? Leef jij je leven ook automatisch (onbewust), routinematig en overkomen dingen je? Of ben je in deze fase van je leven wakker, leef je bewust en voel je vervulling in wat je doet?

Je bent aan het ontwaken:

 • Wanneer je je dingen begint af te vragen die je jezelf niet eerder hebt afgevraagd, zoals: waarom ben ik hier? Wat is het doel van mijn leven? Wat wil mijn lichaam mij vertellen via mijn lage vitaliteit of ziek-zijn?
 • Wanneer manieren waarop je je problemen altijd aanpakte niet meer lijken te werken en je op zoek gaat naar de reden van het probleem.
 • Op de momenten dat je niet meer zo geïnteresseerd bent in zaken buiten jezelf.
 • Als je meer behoefte hebt om jezelf terug te trekken, de stilte op te zoeken en verlangt naar diepgang.
 • Wanneer je begint te beseffen dat de buitenwereld slechts een projectie is van jouw gedachten en gedrag. Dat het gemis aan vervulling niet aan de ander hoeft te liggen, maar meer een zaak van jou is. Dat je bewust wordt dat het gaat om keuzes die je wel of juist niet maakt.
 • Wanneer je dingen niet meer wilt analyseren en bedenken vanuit je hoofd, maar nu vanuit je hart; als je vanuit je eigen kern wilt gaan leven.
 • Als je begint te doorzien wat in je leven een illusie is en je geen behoefte meer hebt aan drama (voortzetten van je ‘verhaal’).

 

Keuze

Breathfulness om keuze te aken vanuit je hartWe nodigen je uit om je leven in eigen hand te nemen. Veranderingen zijn onvermijdelijk, dat is de dynamiek van het leven. Steeds opnieuw sta je weer de keuze, beweeg ik erin mee of ga ik in verzet. Je kunt er nu voor kiezen om ‘te stoppen met doodgaan’ en te gaan leven. Kiezen om weer blij te worden, je energie te voelen stromen en vervulling te ervaren in wat je doet.

Dat gaat zeker niet altijd even makkelijk, maar bewustwording is je eerste stap.

 

Bore-out en bezieling

Als je in een bore-out beland bent, voelt je lichaam stressvol, moe, futloos en gespannen. Ze zeggen ook wel de ziel is eruit, je mist de spirit om in actie te komen. Het woord spirit zie je terug in het woord inspiratie, wat ontstaan is uit in en spirare, waarvan het eerste niets meer dan in of binnen betekent. Het tweede woord betekent in het Latijn blazen of ademen. Inspirare kun je dus vertalen met inademen of inblazen. Als je het opzoekt in de Van Dale woordenboek zie je dat inademing de eerste betekenis is van inspiratie.

 • Bezieling is de tweede betekenis die de Van Dale eraan geeft. Bezieling laat je stralen, geeft je charisma. Wanneer je zegt dat iemand inspirerend is, dan bedoel je dat diegene het vermogen heeft anderen te inspireren, de ziel of geest in te blazen.
 • De derde betekenis heeft een theologisch invalshoek: ingeving van God aan hen die zijn openbaringen mondeling of schriftelijk meedelen.
 • De vierde betekenis is ingeving of inval. Het valt je in. Het is een innerlijk weten, maar je kunt niet exact beschrijven waar het vandaan komt. Als je handelt vanuit deze invallen, handel je intuïtief.

Bore-out en intuïtie

Intuïtie wordt vaak gezien als een gevoel, als iets dat van binnenuit komt. Het lijkt kennis of waarneming te zijn die je nog niet eerder had. Een ander woord voor intuïtie is ingeving. Dit zijn signalen die je fysiek kunt ervaren (bijvoorbeeld trillingen in een bepaald deel van je lichaam) of iets wat meteen in je gedachten komt. Intuïtie komt van het Latijnse woord intueri, wat beschouwen, waarnemen, naar binnen turen betekent. Ingevingen komen voort uit een verruimd bewustzijnsveld, waardoor je kunt denken in mogelijkheden en kansen. Het gaat voorbij de beperkte mind, die ervaringen baseert op wat we al kennen en eerder en meegemaakt hebben. 

Intuïtie ligt op één lijn met je onderstroom, je innerlijk weten. De energiestroom die een laag dieper gaat dan je gedachten. Die onderstroom staat in contact met je echte fundament. Voor velen is het een moeilijke stap om naar hun onderstroom te luisteren. Op het niveau van de onderstroom maak je contact met wat je echt drijft in je leven. Wat zijn jouw fundamentele bekrachtigende overtuigingen en waarheden? Wat is jouw droom?

 

Bore-out omkeren door bewustwording én optimaal ademen

Nog even terug naar het woord inspirare. Het inademen van de geest.

Bezieling, ademen en stress gaan hand in hand. Ze beïnvloeden elkaar wederzijds. Stress heeft een beperkende invloed op de aansturing van de ademhaling, waardoor er minder levensenergie en levenskracht via de inademing binnenkomt. Optimaal ademen reduceert stress, waardoor levensenergie en levenskracht meer ruimte krijgt.

Wist je dat meer dan 75% van de mensen maar 50% van hun ademcapaciteit benut? De totale ademcapaciteit staat synoniem voor je potentieel, waar ook je beleving van vervulling en geluk aan gekoppeld is. Dus meer dan driekwart van de mensen laat onbewust een deel van zijn geluk liggen, terwijl het dichter bij is dan ze denken! Hoe is het bij jou?

Het is belangrijk dat je de adem vrij naar binnen laat stromen. Een volledige inademing voedt je lichaam. Niet alleen met zuurstof uit de ingeademde lucht, maar ook met levensenergie (levensvreugde en levenskracht). De ademhaling is als een stroom die zich steeds verder mag vergroten. Als je dit kunt toelaten en jezelf helemaal hiervoor opent, laat inspireren, zal je leven in een positieve, bekrachtigende stroomversnelling komen. Dan ga je je passie (en dromen) weer herinneren. Ervaar je de kracht om ervoor te gaan staan.

 

Van onbewust naar bewuster en intenser leven

De fase voordat je bewuster ging leven had misschien als kenmerk dat het stabiel, maar monotoon was. Je leven kabbelde voort, je had zekerheid en geen grote uitschieters naar beide kanten had. Geen grote depressies, maar ook geen intense vreugde. Je leefde vooral om te overleven.

Op een dag maak je de keuze om meer aanwezig te zijn in het moment. Om het roer in eigen hand te nemen en bewuster (echter) te gaan leven. Wanneer je zelf het heft weer in eigen hand gaat nemen, zul je ervaren dat je leven een diepere dimensie krijgt. Je begint weer te leven en laat steeds meer je afhankelijkheid los van alles wat buiten je is.

Je wordt je bewuster van je werkelijke fundament en zo breekt de volgende fase aan: je dromen waarmaken. Dit verlangen wordt steeds groter, je voelt dat je hier iets bij te dragen hebt en vragen als: wat is mijn missie? Wat geeft mij vervulling? Hoe kan ik wat ik in me heb tot uiting brengen? Welke bijdrage wil ik hier op aarde realiseren? dienen zich aan. Je laat situaties, mensen, zaken los én je neemt stappen om hier antwoorden op te vinden.

 

Coaches bieden hulp

Gelukkig hoef je dit proces niet alleen te doen, er is altijd hulp voor je. Op het moment dat je wakker wordt komen er coaches op je pad. Hiermee bedoelen we alle coaches in je leven: je partner, je kinderen die een spiegel voor je zijn. Ook je buurman, een vriend of een professionele coach. Het zijn die mensen die je, via een ontmoeting, een gesprek of vragen die ze aan jou stellen, leiden naar antwoorden en inzichten die je in jezelf al hebt, maar waar je je nog niet bewust van was!

Maar schroom ook niet om te vragen om hulp. Laat gevoelens van trots, klein of dom voelen los, zodat je om hulp durft te vragen. Je kunt en hoeft niet alles te weten. Misschien vind je dat je het niet waard bent, maar keer dit eens om en deel je verlangens en passie. Laat jezelf verrassen door ontmoetingen met de mensen die je willen ondersteunen. Want wanneer je werkelijk om hulp vraagt, vraag je eigenlijk: help het me herinneren, help me het ervaren.

 

Breathfulness vervult ook de rol van coach

Breathfulness creëert bewustwording. Het geeft praktische oefeningen om beter naar je lichaam te luisteren en signalen te herkennen. Het geeft inzichten welke actie nodig is om de harmonie te herstellen in je vitaliteit, alsook de verbinding en harmonie met je ziel.

Breathfulness is een handboek om de weg te vinden naar jezelf en het ervaren van vervulling. Een handboek met inzichten over de fasen die je in je leven doorloopt door het inspirerende enneagrammodel met de nieuwe dimensie Levensfasen. Het handboek verduidelijkt o.a. thema’s als (hoog)gevoeligheid, de invloed van stress op lichaam geest en hoe optimaal ademen een grote invloed heeft op je vitaliteit en welzijn. Lees hier » over het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van harmoniserend ademen.

Je kunt Breathfulness inclusief het harmoniserend ademen ervaren door een individueel consult. Wil je meer en in een versnelling uit de periode van een bore-out geraken, dan is de Breathfulness Retreat dé aanrader. Een inspirerende en dynamische zesdaagse om jezelf te hervinden en je passies weer te voelen.

Bronnen

 • Artikel T. Brühlmann in Rev Med Suisse over het verschil in vermoeidheid tussen burn-out en bore-out. Klik hier » voor het artikel.
 • Boek Breathfulness Als weg naar een verruimd leven, Jacquelien en Marco de Jager
 • Boek Breathfulness Heling en harmonie door de adem, Jacquelien en Marco de Jager
 • Boek Breathfulness Handboek voor een vreugdevol en authentiek leven, Jacquelien en Marco de Jager
 • Deze boeken zijn verkrijgbaar in de webwinkel.

Individueel consult

Breathfulness APPEn er is de Breathfulness APP om in een versnelling van bore-out naar vervulling te gaan.

Breathfulness Retreat Terug naar je ware zelf

Breathfulness Retreat Athanor in LochemEr zijn tijdens deze week veel thema’s geopend die nu klaarliggen voor transformatie op hun eigen tempo. Er is nog tijd nodig voor verdere integratie, want het was een hele intense reis.
Ik vind het fijn dat jullie zoveel afwisseling brengen in een dag, dat maakt het luchtig en toch diepgaand en intens.
Naast mijn trouwdag de mooiste week van mijn leven!

Lees meer in de boeken over Breathfulness – klik hier om te bestellen »

Breathfulness Levensreisgids
Breathfulness Heling en harmonie door de adem
Breathfulness Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness Je bent meer dan je denkt
Breathfulness Een weg naar een verruimd leven