We hebben allemaal op momenten een levensvraag. Ook volwassenen en senioren. De dimensie van het enneagram met de levensfasen geeft inzicht in de fase waar je nu in je leven zit en wat je tegenhoudt om vorm te geven aan je leven vanuit hart en ziel. Je krijgt inzicht in (familie)patronen en onverwerkte verwondingen. Alles gericht om heelheid en kracht in jezelf te ervaren, opdat je authentiek in de wereld kunt staan. Opdat er balans is tussen het denken en het voelen en je vanuit verbinding met jezelf ook met anderen kunt verbinden. Niet verwerkte of moeilijk te accepteren situaties geven onrust, angst en verdriet wat zich vaak laat zien in lichamelijke klachten.

Volwassenen en senioren

We zijn in ons leven allemaal op reis. De reis van het leven, op weg naar een leven te creëren vanuit je eigen creatiekracht en vertrouwend op je eigen wijsheid. Als volwassene heb je keuze in je leven, niet dat het altijd makkelijk of zichtbaar is, maar je hebt wel keuze. Je eerste keuze was de keuze van je ziel om hier op aarde te incarneren en geboren te worden. Natuurlijk heb je in de eerste jaren van je leven onvoldoende besef over je eigen keuzekracht, maar nu je volwassen bent, is de tijd aangebroken dat je je mag realiseren dat je (opnieuw) keuzes kunt maken.

We geven met Breathfulness en de levensfasen op een heel heldere wijze inzicht in de fase waar je nu in je leven zit. Inzicht in wat je eventueel nog tegenhoudt om vorm te geven aan je leven vanuit hart en ziel. Ook kun je inzicht krijgen in (familie)patronen en onverwerkte verwondingen uit het verleden.

Soms vragen volwassenen aan ons waarom hebben we dit niet eerder kunnen ervaren om de vrijheid in onszelf op te pakken? Dat is een vraag die we niet kunnen beantwoorden, maar we kunnen je wel op weg meenemen om het nu te realiseren! Om je een spiegel voor te houden, je uit te nodigen om bij jezelf naar binnen te gaan en antwoorden te vinden waar je naar op zoek bent.

 

Senioren

Wanneer kun je je een senior noemen? Leeftijd is hierin moeilijk te bepalen, maar het is wel een fase waarin je meer te maken kunt krijgen met verlies of het afronden van bepaalde perioden. Bijvoorbeeld, het afronden van het betaalde werkzame leven, verhuizing, verlies van mobiliteit of gezondheid, maar ook meer verlies van mensen om je heen. Tevens is het een periode van terugblikken, de balans opmaken en met de opbrengst verder invulling gaan geven aan je leven. In deze fase mag waardering een belangrijke rol krijgen. Waarderen is je eigen waarde-eren. Het is kracht voelen om je levenservaringen en levenswijsheid te delen. Je mag dankbaarheid voelen naar de persoon wie je geworden bent.

 

Acceptatie

Om dit te ervaren is het nodig dat je levenservaringen verwerkt en afgerond zijn. Dat pijn, verdriet en boosheid over wat je ervaren hebt of gemist hebt, een juiste plaats heeft en je kunt komen tot acceptatie. Belangrijke vragen om te weten of er sprake is van afronding, acceptatie en dankbaarheid zijn:

  • Wat is er gebeurd, wat heb ik meegemaakt en hoe ben ik ermee omgegaan?
  • Wat heb ik ervan geleerd en vooral wat heeft het me gebracht?
  • Heb ik het kunnen doorleven en een plek kunnen gegeven?
  • Is de draad daarna weer opgepakt?
  • Heb ik je daardoor andere keuzes gemaakt of komt er nog verdriet, boosheid, teleurstelling, etc., naar boven als ik eraan terugdenk of erover praat?
  • Kan ik alles wat er gebeurd is accepteren of zijn er momenten, acties of situaties waar ik nog spijt van heb en wat ik graag anders had willen doen of nu nog iets mee wil doen?
  • Zijn er nog ervaringen waar ik me schuldig over voel, die nog als last voelen?
  • Zijn er situaties waarin ik spijt heb of me schuldig voel om dingen die ik juist niet heb gedaan?
  • Maak ik me veel zorgen over de (klein)kinderen en herken ik (familie)patronen?

Niet verwerkte of moeilijk te accepteren situaties kunnen veel onrust, angst en verdriet geven. Dit laat zich vaak laat zien in lichamelijke klachten. Harmoniserend ademen kan ook hierin veel ondersteuning bieden om tot acceptatie, verwerking en innerlijke rust te komen. Daarom gebruiken we Breathfulness om levenservaringen te integreren, ook bij verwerking van een rouwproces.

 

Loslaten schuldgevoel

Voel je niet schuldig, ook dit zo mens-eigen. Blijf niet vastzitten in de pijn, maar besef dat je elk moment andere keuzes kunt maken. Keuzes om jezelf en de ander weer op de ‘juiste plaats’ te zetten. Keuzes dat eenieder zijn eigen plaats in het (familie)systeem gaat innemen. Dan komt er balans in jezelf en in de relatie met de ander.

 

Alles komt samen

Het vraagt om moed om verder te kijken, maar er is een diep verlangen dat nu roept om werkelijk te kunnen gaan leven. Vrij voelen, vanuit passie creëren en vreugde uitstralen!

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de dierbaren om je heen, zoals je partner en kinderen. Gun het jullie allemaal en neem de stap. Verbeter de wereld en begin bij jezelf, maar stop daar niet. Kijk ook naar de dierbare wereld om je heen en gun het jullie samen om de volgende stappen in je relatie te maken.

Daar willen wij met onze vorm van relatietherapie – relatiebegeleiding – een rol in vervullen. Tijdens de individuele consulten kijken we over de grens van het eigen individu met gebruikmaking van opstellingen. We kijken naar de samenhang, de onderlinge relaties. We kijken naar afhankelijkheden en verstrikkingen, zodat uiteindelijk iedereen zijn of haar juiste plaats in het familiesysteem gaat innemen.

Jezelf zijn

Als je de spiegels als een reflectie – boodschap – van je eigen binnenwereld kunt zien, kun je verder kijken dan degene die de boodschap brengt. Je reageert dan niet meer op de boodschapper, maar ontvangt een boodschap om je pijn te helen. Dat geeft ruimte voor jezelf én de ander. Het direct (af)reageren op elkaar komt tot een eind als het mindspel van aanval-verdediging doorzien wordt. Het verliest zijn betekenis en je verdedigingsmuur, die diende als bescherming, brokkelt af. Dan ontstaat er ruimte om vanuit openheid – vanuit je hart – binnen de relatie te ontdekken en te herinneren wie je werkelijk bent en mag zijn. En ruimte om het wij-deel weer volop te beleven.

Harmonie, balans en heldere communicatie

Als verdieping hebben we onze driedaagse trainingen/Retreat specifiek voor vrouwen en specifiek voor mannen, omdat de relaties moeder-dochter, moeder-zoon, vader-dochter, vader-zoon specifieke thema’s hebben die tijdens deze driedaagse/Retreat geheeld kunnen worden. Via agenda kun je alles vinden over deze driedaagse en de Retreat.

Lees meer in de boeken over Breathfulness – klik hier om te bestellen »

Breathfulness Levensreisgids
Breathfulness Heling en harmonie door de adem
Breathfulness Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness Je bent meer dan je denkt
Breathfulness Een weg naar een verruimd leven