Bore-out en retraite (Retreat)

Een dynamische zevendaagse naar voldoening en vervulling

Om nieuwe keuzes te kunnen maken moet je tijd nemen om antwoorden te vinden. Tijd nemen voor bezinning. En daar komt de Retraite in beeld. Vanuit zoals het in oorsprong bedoeld is. Om je hoofd leeg te maken en ruimte te creëren voor vernieuwende gedachten. Niet vanuit wat anderen zeggen of zoals het hoort, zoals het altijd gegaan is. Ingevingen van binnenuit, vanuit inspiratie. 

Retraite als oplossing bij een bore-out

Geen luxe-oplossing, maar een keuze om daadwerkelijk uit een bore-out te komen. Dat is het effect van de zevdaagse Retraite.

Auteurs: Jacquelien en Marco de Jager, grondleggers van Breathfulness en van de enneagram dimensie: de levensfasen.

 

Een retraite is oorspronkelijk bedoeld als een tijd van bezinning, van geestelijk onderzoek, een innerlijke reis. Vanuit religie vonden de retraites plaats in kloosters en ging men in afzondering om dicht bij zichzelf te komen. In de stilte kwam bezinning, inzichten en antwoorden.

Een onderdeel van een retraite is meditatie, als weg naar binnen. In een meditatieve staat ben je niet meer in je dagelijkse, drukke bewustzijn. Gedachten komen en gaan, terwijl er ook lange of korte momenten zijn van niets. Van geen gedachten. In de meditatieve staat breng je jezelf in het nu. Er komen zeker gedachten of beelden uit het verleden of toekomst langs. Je neemt ze nu waar in plaats van dat je vast gaat zitten in de gedachten. De gedachten en beelden zijn niet altijd helder. Deze zijn vaak ook metaforisch, beeldend. Soms verschijnen er alleen kleuren.

In de vorige eeuw werden retraites steeds meer aangeboden buiten om religie en kloosters. Het belang van een innerlijke reis werd steeds groter. Tegelijkertijd werd het niet altijd aangegrepen om daadwerkelijk naar je binnenwereld te gaan. Om tijd te nemen voor reflectie en jezelf een spiegel voor te houden. Retraites in de vorm van even weg zijn uit de waan van de dag, lekker ontspannen, in een nieuwe omgeving zijn kregen steeds meer voet aan de grond. Niet iedere retraite was gericht op een diepgaande innerlijke reis.

 

Sabbatical

De opkomst van de gefaciliteerde sabbatical in de arbeidsvoorwaarden droeg hier ook aan bij. Door ‘tijd’ te sparen kon men betaald (of in diverse situaties ook onbetaald) voor een bepaalde periode het werk onderbreken. Meestal 1 tot 3 maanden, met uitloop naar een jaar. Met behoud van baangarantie. Een luxe, die door velen omgezet werd om even iets anders te doen. Niet als bezinningsperiode, maar meer als aangename onderbreking, om weer even op te laden. En daarna weer verder door te gaan waar men gebleven was. Dit was kloppend als het voortkwam uit het gevoel dat je energie een eind op was door (te) grote (werk)druk én wat je doet je werkelijk voldoening geeft.

Zo werd een sabbatical en retraite ingevuld als men in een burn-out situatie terecht leek te komen. Een periode van ontladen en opladen was dan nodig. Voor diverse mensen in deze situatie een adequate oplossing.

 

Of is er sprake van een gemiste kans?

In vele situaties zeker. Het verlangen naar een onderbreking komt vaak uit een ander verlangen voort dan alleen maar ff er tussen uit zijn. Een sabbatical maskeerde vaak ook de periode van een midlife crisis. De periode in het leven dat men zich (on)bewust ging afvragen of wat men aan het doen is nog wel langer wil blijven doen. Vaak in het midden van het werkzame leven, rond het 20ste arbeidsjaar. De (angst)gedachte ‘moet ik dit nog 20 jaar zo blijven doen?’ zorgde voor innerlijke onrust en kon zelfs leiden tot depressieve gedachten of ‘opstand’.

Depressieve gedachten doordat men de schuld van de onrustgevoelens op een ander ging projecteren: de ander of de omgeving/situatie is de oorzaak van mijn gevoel.

Men ging in opstand in de vorm van een soort rebellerend gedrag. Men ging een time out nemen, geen rekening meer houden met anderen en dingen doen die men anders nooit zou doen (verre vakanties – vaak alleen…; uitdagende activiteiten ondernemen – voorbij eigen grenzen gaan…; of juist helemaal niets doen en alleen maar rust en ontspanning nemen – lezen, films kijken, vissen…). Of men ging zich afzetten tegen patronen en opvallend, soms ook jeugdig, gedrag vertonen – kleding, auto of motor…

 

Terug naar de oorspronkelijke vorm van retraite

Sabbatical, midlife crisis, er ff tussen uit. Het was een diep verlangen. Niet om er even tussenuit te zijn, maar om bewust te worden wat je werkelijk wilt. Tegenwoordig wordt dit aangeduid met de periode van een bore-out. Een nieuwe naam, maar geen nieuw verschijnsel. In de huidige tijd komt er steeds meer ruimte voor een ander bewustzijn. Voor herkenning en erkenning van het diepere verlangen. Dit verlangen komt voort uit het gevoel dat er iets niet meer klopt. Dat je vastzit in patronen, overtuigingen en gevoelens. Je wordt je bewust dat je je leven nog steeds van hieruit vormgeeft en gaat voelen dat dit niet meer klopt.

Wat je doet komt niet overeen met wie je werkelijk bent, met je passies, talenten en kwaliteiten. Het is duidelijk aan het worden dat er andere keuzes gemaakt moeten worden. Welke keuzes is zeker niet direct helder, maar wel dat het anders moet. Je energie kun je niet langer geven aan het doorgaan zoals je het tot nu toe gedaan hebt.

Om nieuwe keuzes te kunnen maken moet je tijd nemen om antwoorden te vinden. Tijd nemen voor bezinning. En daar komt de Retraite weer in beeld. Vanuit zoals het in oorsprong bedoeld is. Om je hoofd leeg te maken en ruimte te creëren voor vernieuwende gedachten. Niet vanuit wat anderen zeggen of zoals het hoort, zoals het altijd gegaan is. Ingevingen van binnenuit, vanuit inspiratie. Dit woord komt voort uit het Latijnse woord inspirare en betekenis hiervan is inademen van de geest.

 

Nieuwe keuzes maken vanuit ingevingen, intuïtie

Intuïtie wordt vaak gezien als een gevoel, als iets dat van binnenuit komt. Het lijkt kennis of waarneming te zijn die je nog niet eerder had. Het zijn signalen die je fysiek kunt ervaren (bijvoorbeeld trillingen in een bepaald deel van je lichaam) of iets wat meteen in je gedachten komt. Intuïtie komt van het Latijnse woord intueri, wat beschouwen, waarnemen, naar binnen turen betekent. Het is dus het letterlijk naar binnen kijken.

Intuïtie ligt op één lijn met je onderstroom: de energiestroom die een laag dieper gaat dan je gedachten. Die onderstroom staat in contact met je echte fundament. Voor velen is het een moeilijke stap om naar hun onderstroom te luisteren. Op het niveau van de onderstroom maak je contact met wat je echt drijft in je leven. Wat zijn jouw fundamentele bekrachtigende overtuigingen en waarheden? Wat is jouw droom?

De antwoorden op deze vragen zullen je altijd in de juiste richting drijven. Als jij in je kracht staat en in verbinding bent met waar je in gelooft heb ook geen behoefte meer om je te verdedigen.

 

De weg naar binnen

Al meerdere keren is hier geschreven over de weg naar binnen. Maar hoe doe je dat? Het is niet altijd eenvoudig, want het gaat verder dan het denken. De weg naar binnen is de weg naar het voelen. Het is niet mentaal te beredeneren of te analyseren. Voorbij het denken ligt ook het innerlijk weten. In het begin van dit artikel werd het de meditatieve staat genoemd. Gelukkig wordt het woord meditatie steeds meer toegelaten en niet meer als iets zweverigs gezien.

In het artikel over de bewustzijnsstaten kun je de verschillen lezen tussen het waakbewustzijn en de andere bewustzijnsstaten, tot aan de meditatieve staat.

Het gaat erom dat je voorbij het rationeel denken gaat wat gebaseerd is op patronen en oude overtuigingen. Daar heb je je huidige identiteit uit gevormd en ben je gaan doen wat je tot nu toe dus deed. En nu is het signaal van de bore-out gekomen dat dit niet meer klopt. 

De signalen die bij een bore-out horen zijn weinig (extra) energie, een gevoel van lusteloosheid, verminderde slaapkwaliteit, frequent gevoelens van frustratie, snel geïrriteerd voelen, een laag tot negatief zelfbeeld, geen voedende eetlust of juist trek in ongezonde voeding of overmatig eten, vastzitten in het denken, frequenter momenten van hoofdpijn, een beklemd gevoel op de borst, een hogere en beperkte ademhaling, een verminderde vitaliteit, gepaard gaand met stramme spieren, gewrichtspijn.

Signalen van het lichaam dat het anders moet en het niet meer gaat om even opladen en dan alsnog verder gaan. Het is tijd om je te gaan bezinnen en het herinneren, herontdekken, wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt. Ontdekken wat je werkelijk voldoening en vervulling geeft. Het gaat om anders, vernieuwing. Het ontdekken van je passie, je dromen, op weg naar voldoening en vervulling.

 

Bore-out en retraite

We geven bij Breathfulness vorm aan de weg naar binnen met de Breathfulness Intensive Retreat. Retreat is de Engelse naam voor retraite. We creëren een bedding waarin de weg naar binnen afgelegd kan worden met deze zesdaagse Retreat. Het accent ligt op het herontdekken van jezelf en de weg zien naar voldoening en vervulling.

Het vinden van antwoorden ontstaat door de bewustwordingsoefeningen én het toepassen van de harmoniserende ademhaling.

Opnieuw ervaren van levensvreugde ontstaat door diversiteit in het programma, de ruimte voor ontspanning en humor.

De verbinding tussen lichaam en geest, tussen hart en hoofd, ga je ervaren en versterken door het harmoniserend ademen. De meest natuurlijke en krachtige manier om weer de brug te leggen tussen ratio en voelen. Klik hier voor meer informatie het harmoniserend ademen.

Tenslotte gaat de weg naar binnen op een intense en verruimende wijze, door deze aaneengesloten dagen bezig te zijn met je eigen proces. Vanuit het contact met je dieper verlangen gaan zien, voelen en weten welke keuzes je gaat maken. Keuzes die gaan leiden tot leven vanuit wie je werkelijk bent. Keuzes die recht doen aan je leven vormgeven vanuit hart en ziel. Je maakt keuzes die leiden tot voldoening en vervulling.

De Retreat is hiervoor de oplossing. Dit is in de afgelopen jaren ook zichtbaar geworden in de verbetering die deelnemers ervaren in hun vitaliteit. Voor de Retreat gaven deelnemers een 6.0 voor hun algemene fitheid. Na de Retreat was dit toegenomen tot 7,8 en in de jaren daarna is dat op dit niveau gebleven. Klik hier » om meer te lezen over de onderzochte effecten van de Retreat.

Je maakt de juiste stappen, waarmee de periode van bore-out afgerond wordt. Dit doe je niet alleen, er is veel begeleiding aan coaching aanwezig tijdens de Retreat. En het groepsproces en de groepsdynamiek zorgt voor de benodigde versterking van de energie om het proces te doorlopen.

Conclusie

Wil je versneld uit een bore-out komen, kies dan voor de Retreat Terug naar je ware zelf. Een levensveranderende week!

Breathfulness Retreat Terug naar je ware zelf

Breathfulness Retreat Athanor in LochemEen zevendaagse Retreat als weg naar binnen om jezelf, je dromen, passies te ontdekken op weg naar een leven met voldoening en vervulling.

Lees meer in de boeken over Breathfulness – klik hier om te bestellen »

Breathfulness Levensreisgids
Breathfulness Heling en harmonie door de adem
Breathfulness Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness Je bent meer dan je denkt
Breathfulness Een weg naar een verruimd leven