Nadat ik al diverse therapieën had gedaan om mijn vitaliteit te verbeteren kwam ik in aanraking met Breathfulness. Wat een verschil met al het andere dat ik eerder had ervaren. Marco had al snel door dat het niet ging om mijn klachten, maar juist wat er achter de klachten zat. Hij zag direct dat ik al jaren een muur om me heen had gebouwd en op wilskracht de dingen bleef doen zoals ik het altijd al deed. Ik ben me door de sessies met Marco heel bewust geworden van mijn patronen en overtuigingen en heb dit omgekeerd naar leven vanuit mijn hart. Door de integrale aanpak van Breathfulness heb ik zelfs voor het eerst van mijn leven mijn volwaardige plaats in mijn gezin ingenomen. Ook in de relatie met mijn ouders is veel veranderd. Ik voel me een vrij mens. En de harmoniserende ademhaling toepassen is voor mij een natuurlijk onderdeel geworden van mijn dagelijks ritme. Ik wil dit niet meer missen. Iedereen die ik nu tegenkom, en als ik hoor dat ze vastzitten, vertel ik over Breathfulness. Ik gun het iedereen.

Ademhalingstherapie voor behandeling van stress

Auteurs: Jacquelien en Marco de Jager, grondleggers van Breathfulness en van de enneagram dimensie: de levensfasen.

 

Stress effectief aanpakken door ademhalingstherapie. Stress veroorzaakt een hoge ademhaling. Een hoge ademhaling ontstaat doordat je met je borstspieren gaat ademen in plaats van met je middenrifspier. Vaak gebruik je dan ook je schouder-, nek-, en rugspieren. Het belast de spieren in de schouders en nek te veel. Daardoor ontstaat er in je bovenlichaam veel spanning en ook je ademhaling is heel gespannen. Hierdoor ga je ook sneller ademen. Gemiddeld adem je 6 tot 10 keer per minuut, wat wel op kan lopen tot 30 keer per minuut als je met je borstspieren gaat werken. Een gevolg is dat je te veel lucht inademt of juist erg oppervlakkig ademt. Je lichaam spant zich dan extra in om de juiste balans te houden tussen zuurstof en kooldioxide. Een gespannen en geforceerde ademhaling leidt tot (extreme) vermoeidheid.

Een verkeerde (ontregelde) ademhaling kan naast stress ook ontstaan door angsten. Een belangrijk rol hierin speelt de amygdala, ook wel het geheugen van je emoties genoemd. De amygdala ligt iets boven de hersenstam, in het limbisch systeem. Alles wat veilig en niet veilig is (ook bedreigende ervaringen) worden opgeslagen in de amygdala. Als een bepaalde situatie of persoon de amygdala triggt, zet het je oude beschermingsmechanisme in werking. Constante stress en angst maakt de amygdala steeds gevoeliger. Gevoelens van angst en paniek worden geactiveerd op momenten dat je normaal gesproken geen angst en paniek zou hoeven ervaren. Hierdoor ontstaan de angst- en paniekstoornissen. Dit heeft continue invloed op je ademhaling, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. De hoge en gespannen ademhaling gaat op deze manier over in (chronische) hyperventilatie.

 

Spanning in de ademhaling

Dit alles komt voort uit niet verwerkte, niet geuite gedachten en emoties naar aanleiding van (traumatische en schokkende) ervaringen uit het verleden die in het nu door een bepaalde situatie of persoon weer getriggerd worden en de amygdala aanzetten tot reacties. Of er nu sprake is van een echte stresssituatie of niet. Daarom Breathfulness ademhalingstherapie om stress te behandelen.

Een hoge en gespannen ademhaling komt ook regelmatig voor bij mensen die hooggevoelig zijn, maar onvoldoende contact kunnen maken met hun eigen basis (veiligheid) en daardoor voortdurend alert zijn op wat er in de omgeving gebeurt. Deze continue staat van (overmatige) alertheid creëert spanning en veroorzaakt stressreacties. De alertheid (lees: controle), komt ook voort uit niet vervulde verwachtingen, overtuigingen, waarden en normen die gevormd zijn in het verleden. Dit creëert angst en het gevoel dat de controle, de grip, op de situatie weg is. Het vervormt en beperkt de gedachten. Er wordt niet meer met een open blik gekeken naar wat er werkelijk is. Het beïnvloedt het gedrag en het lichaam raakt in disbalans. Dit vindt z’n reflectie in de ademhaling en het ademritme. Tijdens de ademhalingstherapie wordt dit aspect ook meegenomen.

Enige tijd geleden kreeg we het volgende bericht van een cliënt: Ik ben zanger en toen ik bij jullie kwam was het in het begin wennen om mijn ademhaling anders te gebruiken. De ademhalingstherapie met het harmoniserend ademen voelde wel natuurlijker; ik was gewend om mijn ademhaling technisch te gebruiken voor het zingen. Echter, nu ik Breathfulness ontdekt heb zing ik veel meer vanuit mijn hart. Dank voor de wijze lessen!

 

Stress belemmert de ontgifting

Van nature is het ademritme eerst een inspanning om levensenergie binnen te halen. En daarna een ontspanning om de vrijgekomen afvalstoffen, ontstaan door alle levensprocessen, los te laten. Echter, door de huidige manier van leven en de vele prikkels en informatie is het lichaam te veel belast met afvalstoffen. Deze worden op den duur omgezet en opgeslagen in gifstoffen. Er was geen leerschool hoe jezelf te zuiveren, hoe afval- en gifstoffen los te laten. Er was ook geen ademschool die leerde hoe de natuurlijke manier van uitademen – ontspannen van de ademhalingsspieren en het vrij laten uitstromen van de luchtstroom – mag plaatsvinden in het lichaam.

Door de vervuiling in het lichaam is er veel ontregeld. Niet alleen in de kleine levensprocessen van bepaalde cellen, maar ook in belangrijke levensprocessen van de grotere systemen (zoals zenuwstelsel, hormonaal systeem, etc.) in het lichaam. Een bewuste aandacht voor de uitademing noodzakelijk. Door bewust te zijn van je patronen, je zelfbeeld en hoe omgaat met stress, gevoelens en intense ervaringen en deze ademhalingstherapie, ontstaat er een natuurlijke balans tussen de in- en uitademing. 

 

Breathfulness ademhalingstherapie met harmoniserend ademen

Een volledige uitademing is vooral belangrijk voor het ontgiftingsproces in je lichaam. We kijken daarbij naar wat je lichaam nu nodig heeft én aankan. De snelheid en cadans van je ademhaling zijn hier ook onderdeel van. Dosering van het tempo van je ademhaling creëert de mogelijkheid om zowel de in- als de uitademing te optimaliseren. Een ademhalingstempo dat te snel gaat, kan door het lichaam niet verwerkt worden en zorgt juist voor overbelasting van de zuiveringsorganen, zoals de lever en de nieren. Een oppervlakkige ademhaling creëert dat er te weinig afvalstoffen via je longen je lichaam verlaten.

Binnen Breathfulness Intensive harmoniserend ademen is bewust gekozen om voldoende tijd te hebben om de inademing volledig af te maken (buik, middengebied, borst, sleutelbeen) en de uitademing ontspannen vrij te geven, om zo alle processen (van lichaamsbewustzijn, emotionele balans, mentale helderheid tot spiritueel bewustzijn) volledig te voelen en te ervaren. Het tempo en de volheid van je ademhaling weerspiegelen je wijze van leven. Vergeet niet dat voeding, beweging en voldoende ontspanning ook een belangrijke rol spelen in relatie tot het tempo van je leven (en daarmee dus van je ademhaling) en het helen van disbalans.

Een consult ademhalingstherapie bestaat uit een intake, uitleg van het harmoniserend en een ademsessie, waarin je begeleid wordt om het harmoniserend jezelf eigen te maken. Na het consult ontvang je praktische tips over ademhaling en hoe je het thuis kunt toepassen met de Breathfulness APP.

Individueel consult

Breathfulness harmoniserend ademenStressreductie door ademtherapie met harmoniserend ademen.

Lees meer in de boeken over Breathfulness – klik hier om te bestellen »

Breathfulness Levensreisgids
Breathfulness Heling en harmonie door de adem
Breathfulness Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness Je bent meer dan je denkt
Breathfulness Een weg naar een verruimd leven