We kijken wat in het huidige moment nodig is om meer balans, vitaliteit en levensvreugde te realiseren en combineren de wijsheid van Breathfulness met de kennis van het enneagram en de levensfasen. We maken inzichtelijk waar de stagnatie of blokkade ontstaan is die tot je (levens)vraag of klacht leidt. Door dit geheel wordt helder waar bewustwording nodig is en welke interventie we kunnen inzetten om niet alleen de klacht, maar ook oorzaak op te lossen. Een optimale vitaliteit vraagt ook aandacht voor voeding, beweging, ontspanning én ademhaling. Deze gebieden vormen gezamenlijk de 4 pijlers van Breathfulness voor zowel lichaam, geest als ziel.

Breathfulness consult: de klacht is vaak niet de oorzaak,

daarom kijken we naar klacht én oorzaak.

 

Auteurs: Jacquelien en Marco de Jager, grondleggers van Breathfulness en van de enneagram dimensie: de levensfasen.

 

Tijdens een Breathfulness consult werken we vanuit een holistische visie om te kijken naar klacht én oorzaak. Holistisch betekent heelheid, allesomvattend. Het hele mens zijn omvattend, zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel. We gaan ervan uit dat je lichaam, je gevoelens, je gedachten en je ziel elkaar beïnvloeden. Als je dit toepast op je welzijn betekent het dat je leef- en eetgewoonten, emotionele gesteldheid, gedachten, spirituele bewustzijn, erfelijke invloeden, voorgaande ervaringen en omgevingsfactoren bepalen wat je doet en hoe je je voelt. Als dit in harmonie is met elkaar stroomt je energie vrij door je lichaam en voel je je fit en vitaal.

Bij langdurige problemen of spanning ontstaat er disharmonie en kan dit op allerlei gebieden tot uiting komen, door bijvoorbeeld moeheid, hoofdpijn of maagpijn, maar ook door slapeloosheid of depressiviteit. Tevens beïnvloeden deze klachten weer andere gebieden en zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Door de signalen van je lichaam (weer) te kunnen voelen, beter te begrijpen, te ervaren wat je wel of geen energie geeft en te ontdekken wat je werkelijk inspireert en voedt kun je de harmonie weer herstellen.

 

Fysieke klachten

Breathfulness is natuurlijk toepasbaar bij adem gerelateerde problemen, zoals (chronische) hyperventilatie en astma. Ook vele andere fysieke klachten hebben een relatie met verkeerd ademen. Daardoor is een Breathfulness consult ook uiterst effectief bij andere fysieke klachten als

 • hoofdpijn, migraine, verminderde weerstand en regelmatig verkouden;
 • slapeloosheid, slaap-apneu;
 • hartklachten, hoge en lage bloeddruk;
 • buikklachten, lever,-maag-, en darmklachten, eetstoornissen;
 • chronische vermoeidheid, fibromyalgie en andere chronische klachten;
 • allergieën, huidklachten zoals overmatige jeuk, eczeem en psoriasis;
 • (chronische) rugproblemen;
 • stress en stress-gerelateerde klachten;

We realiseren ons dat deze lijst niet volledig is, maar hopen dat het je een richting kan geven. Kijken naar klacht én oorzaak kan leiden tot een duurzame oplossing.

 

Hyperventilatie, klacht én oorzaak

Breathfulness en het oplossen van hyperventilatieBijvoorbeeld bij hyperventilatie. Dit is geen ademhalingsprobleem, maar een adem gerelateerd probleem. Het is een symptoom (uitingsvorm) van angst en stress, waardoor lichaamsprocessen worden verstoord. Bij hyperventilatie heb je een snelle, hoge en oppervlakkige borstademhaling. Dit veroorzaakt klachten, zoals benauwdheid, stijve spieren, duizeligheid, beklemmend gevoel op de borst en overmatig transpireren. Een acute hyperventilatie aanval is beangstigend en leidt vaak tot meer angst of paniekaanvallen, wat soms kan uitmonden in fobieën en zo ontstaat angst voor angst – wat als… als ik maar niet…

Langdurige stress kan chronische hyperventilatie veroorzaken. Dit is meer ‘verborgen’, maar kan klachten geven als buikpijn, hoofdpijn en schouder- en nekklachten. Je komt dan steeds verder in een vicieuze cirkel en de angsten worden verder vastgezet in het middenrif.

 

Hyperventilatie en harmoniserend ademen

Een onderdeel van het Breathfulness consult is meestal ook een sessie met de harmoniserende ademhaling. Hiermee wordt het middenrif losgemaakt, waardoor je ademhaling rustiger en dieper wordt. Door weer contact te kunnen voelen met je buikgebied ervaar je stevigheid en aarding. Door het losmaken van het middenrif worden de eerder ontstane angsten verwerkt. Hierdoor wordt de trigger voor hyperventilatie opgelost. Je ervaart meer zelfvertrouwen en vertrouwt weer op je ademhaling. Je ervaart zowel fysiek als emotioneel en mentaal meer balans door een aanpak die op de klacht én de oorzaak gericht is.

 

Mentale problemen of vastzittende gevoelens

Mentale klachten oplossen met BreathfulnessBreathfulness ondersteunt ook bij het verwerken van gebeurtenissen, blokkades, trauma’s en overmatige prikkeling, waardoor heldere inzichten, acceptatie, innerlijke rust en liefde wordt ervaren. Het leven is dynamisch en voortdurend in beweging, waardoor verandering onlosmakelijk verbonden is met het leven. Gedurende je leven maak je dan ook een heleboel veranderingen en gebeurtenissen mee. Soms zijn ze een bewuste keuze, soms gebeuren ze zonder dat je er invloed op hebt. Moeilijk te accepteren en verwerkbare gebeurtenissen en veranderingen worden opgeslagen in het geheugen en kunnen leiden tot blokkades of trauma’s.

Ook de vele prikkels en voortdurende informatiestroom kunnen zorgen voor overgevoeligheid, verwarring en onzekerheid. Breathfulness ondersteunt bij het verwerken van deze vele prikkels en geeft bewustwording hoe hiermee om te gaan. Ook hier gaat het om klacht én oorzaak. We behandelen tijdens een Breathfulness consult onder de volgende problematieken:

 • overmatige, langdurige stress.
 • depressie, burn-out, tekort aan levensvreugde en zingeving.
 • trauma’s (lichamelijk/emotioneel/mentaal) en destructieve gedachten.
 • gevoelig voor een vorm van verslaving.
 • concentratie- en leerproblemen.
 • communicatieproblemen en faalangst.
 • moeite met toelaten van gevoelens.
 • omgaan met vastgezette emoties of teveel aan (agressieve) gevoelens.
 • moeilijk om kunnen gaan met hooggevoeligheid.
 • moeite met keuzes maken in het leven.
 • relatieproblemen.
 • … etc. (omdat deze lijst niet volledig is, maar je een beeld kan geven van de mogelijkheden bij ons).

 

Ontdekken en leven vanuit wie je werkelijk bent

Als klacht én oorzaak opgelost zijn, zal je levensenergie weer sterker stromen. Je ervaart begrip en liefde voor jezelf.

Daarom passen wij waar mogelijk Breathfulness toe om je dichter bij jezelf te brengen. We gebruiken de nieuwe dimensie Levensfasen van het enneagrammodel en het harmoniserend ademen om je te inspireren om bewuste en voedende keuzes te maken. Om je meer geaard en verbonden met jezelf te voelen. Te geloven in je eigen wijsheid en kracht te ervaren om te luisteren en te handelen naar je intuïtie. Om antwoorden te vinden op dilemma’s als: ik…

 • wil vanuit mijn hart leven, maar reageer sterk op prikkels om mij heen, waardoor ik steeds energie verlies.
 • heb inzicht in mijn (levens)patronen, maar vind het moeilijk om het in mijn leven te integreren.
 • wil mijn intuïtie (meer) ontwikkelen, maar leef voornamelijk vanuit mijn hoofd en weet niet of ik gevoelig ben.
 • heb gedachten om van alles te doen, maar ben constant moe (met chronische klachten) en voel dat ik in een vicieuze cirkel zit.
 • wil mijn grenzen aangeven, maar voel me verantwoordelijk anderen en vergeet daarbij steeds mezelf.
 • wil mijn creativiteit en levensenergie laten stromen, maar ikheb het gevoel dat iets me tegenhoudt.
 • heb een droom, maar door alle dagelijkse verplichtingen en het vele moeten kan ik hier geen vorm aangeven.
 • weet dat ik veel te geven heb, maar ikvind het moeilijk om te ontvangen en ervaar het leven als een hele ‘klus’.
 • herken dat ik de zin en vervulling van het leven mis.
 • herken dat ik vreugde en lichtheid mis en weinig geniet.
 • kan mezelf niet zijn.

Dilemma’s kunnen ook verband houden met eerdere fasen in je leven. Breathfulness en de levensfasen geeft verheldering, bewustwording en levensinzichten. Het geeft het gevoel van thuiskomen in jezelf en je ervaart dat klacht én oorzaak behandelbaar zijn.

 

Breathfulness consult of Breathfulness activiteit

Wil je een Breathfulness consult om te bezien en te ervaren hoe we jouw klacht kunnen behandelen, neem dan contact met ons. Dat kun je doen via onderstaand contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Je kunt ook kiezen voor een Breathfulness workshop of andere activiteit om een verandering te realiseren (zie Agenda).

Alles – het Breathfulness consult en de Breathfulness activiteit – is erop gericht om voor jou de puzzelstukjes op de juiste plaats te krijgen!

Lees meer in de boeken over Breathfulness – klik hier om te bestellen »

Breathfulness Levensreisgids
Breathfulness Heling en harmonie door de adem
Breathfulness Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness Je bent meer dan je denkt
Breathfulness Een weg naar een verruimd leven