Het signaal van de bore-out

Gemis aan vervulling

Een roep voor verandering

Depressie, burn-out, bore-out en andere klachten zien wij als een schreeuw van het lichaam om verandering en het terugvinden van de zingeving van je leven. Als het op je pad komt, moet je er wat mee. Naast de stress-gerelateerde oorzaken is het een serieuze boodschap van je ziel om je iets te vertellen. Of het nu vanuit je privé situatie is, vanuit relatieproblematiek of werk gerelateerd – het is de kracht van onze begeleiding en coaching om tot de kern te komen, zodat je vanuit je essentie weer herinnert wie je bent en wat je vervulling en voldoening geeft.

Bore-out vraagt om verandering

In 7 dagen jezelf hervinden? Het is mogelijk met Breathfulness!

Auteurs: Jacquelien en Marco de Jager, grondleggers van Breathfulness en van de enneagram dimensie: de levensfasen.

 

Steeds meer mensen worden zich bewust (worden ‘wakker’) dat werkelijke vervulling niet meer te halen is in materie. Dat werken zonder passie geen voldoening brengt. Dat de dagelijkse patronen geen beleving bieden waar ze echt blij van worden. Ze raken verveeld. Het Engelse woord hiervoor is boring. Ze komen terecht in een bore-out.

Hoe herken je het? Wat voor proces is een bore-out? En vooral Wat heb je nodig om eruit te komen?

Want uiteindelijk wil je weer vanuit passie en bezieling vormgeven aan je leven, wil je weer vervulling en voldoening ervaren.

 

Van bore-out naar vervulling

Breathfulness en Bore-outJe energie is op. Tenminste dat denk je, want je komt niet meer vooruit. Geen zin om in beweging te komen. Het doet je denken aan een burn-out.

Is het werkelijk waar dat er een burn-out op de loer ligt? Of is er toch sprake van iets anders?

Steeds meer mensen ervaren dat hun energie niet op is, maar dat hun energie niet meer wil stromen! Dat ze niet meer vooruitkomen of in beweging gaan, omdat ze geen uitdaging meer ervaren. Daar ontstaat het belangrijke onderscheid tussen burn-out en bore-out.

Bij een burn-out ben je ‘opgebrand’, je bent over je grenzen heen gegaan en je (reserve)energie is op.

Bij een bore-out is er nog wel energie, er is geen drive, stimulans, uitdaging meer om in beweging te komen. Je bent juist ver weg van de grenzen. Grenzen die uitdaging gaven zijn niet meer aanwezig. Er treedt sleur, verveling en stagnatie op. In het artikel in Intensive Care Medcine, mei 2018, werd geconcludeerd dat het niet om werkstress gaat, maar om gebrek aan existentiële betekenis en professionele prestaties. 

Fysiek kun je bij een bore-out de volgende klachten ervaren (mensen die in een burn-out zitten zullen deze ook herkennen):

  • Gevoelens van lusteloosheid.
  • Onrustige slaapkwaliteit.
  • Ontevredenheid en irritatie die zich kan uiten in frustratie.
  • Veranderende eetlust (minder trek in voeding, of juist compensatie in te veel eten).
  • Laag (zelf)vertrouwen, evenals een verminderd gevoel van eigenwaarde.
  • Verstarring van energiedoorstroming in het lichaam dat kan leiden tot hoofdpijn, spierpijn, gewrichtsklachten en beklemmend gevoel op de borst.

Bij een bore-out zie je ook klachten die voortkomen uit verveling, zoals cynisch worden richting werk of privé, verlies aan interesses en een zeurderig, vervelend gevoel hebben gedurende de dag.

 

Bore-out vraagt om de weg naar binnen

Het woord zegt het al: door verveling ben je op. De verveling zit in essentie niet in de buitenwereld, zoals werk of privé. Het gaat erom hoe jij het werk of privé ervaart. Geeft het je nog voldoening? Inspireert het je nog? Daagt het je nog uit?

Een bore-out vraagt aan je om jezelf te hervinden. Wie ben ik en wat wil ik? Waar haal ik vervulling uit? De weg van de bore-out is de weg naar binnen. De weg naar je eigen kern. Het is de weg van bewustwording. Bewust worden hoe je je leven nu vorm en inhoud geeft. Is dit vanuit (familie)patronen, beperkende overtuigingen en conditionering? Hou je nog vast aan een relatie of werk omdat het zekerheid geeft, terwijl je weet dat het niet meer voedend is?

Bij bore-out voel je jezelf leeg, je gevoel van (eigen)waarde is laag geworden. Je belast jezelf niet te veel; er is juist sprake van onderbelasting. Er is onvoldoende uitdaging, er wordt onvoldoende beroep gedaan op je kwaliteiten, kennis en verantwoordelijkheden. Het is te saai geworden.

Doorgegaan op mentale wilskracht

Een bore-out is niet iets wat van de een op andere dag ontstaat. Het sluipt erin. Je bent te lang doorgegaan vanuit oude gedachten of patronen. In plaats van geïnspireerd dingen doen en vervulling ervaren, ben je steeds meer vanuit plichtsgetrouwe gedachten op mentale wilskracht doorgegaan.

Mentale wilskracht wordt ingezet door gedachten als: het hoort bij mij, dit is nu eenmaal mijn manier, zo ben ik, ik weet wat ik nu heb en dit heb ik nu eenmaal te doen.

Ik wist al langere tijd dat het niet goed ging, maar de gedachte dat zelfs ik in een burn-out terecht ging komen, zorgde ervoor dat ik door bleef gaan. Totdat ik in een sessie bij Breathfulness Center ontdekte dat ik wegliep voor een bore-out. Er viel veel van me af en ik begreep nu de gedachtepatronen waar ik in vastzat. Inmiddels sta ik weer in mijn kracht en maak ik nieuwe keuzes. Heerlijk, weer op weg naar plezier en vervulling. Het leven lacht me weer toe!

Het lukt je niet meer om voldoening te halen uit de dingen die je voorheen nog wel voldoening gaven. Wat je ook doet en probeert, je lichaam kan en wil niet meer en op dat moment voel je je leeg.

 

Leegte

Diep van binnen voel je een leegte, een gemis in jezelf. Het lijkt wel of je niet meer weet wie je bent en waar het leven toe leidt. Zoals je nu leeft geeft het geen voldoening meer. Wat je doet doe je op routine, vanuit gewoonte, vanuit zekerheid, maar je vindt er weinig tot geen vervulling meer in.

Je hiervan bewust te zijn en het gevoel van leegte niet langer te onderdrukken of te compenseren, maar toe te laten, geeft je de kans om een verandering te realiseren. Voor je mind is dit lastig, want je mind wil graag controle houden en kan moeilijk omgaan met leegte en onbekende zaken. Vanuit je mind komen de  vragen: hoe dan? en waar gaat het naar toe? De mind wil graag vooraf het antwoord of de route weten, maar dat zal niet lukken om vooraf te overzien hoe de nieuwe weg zal zijn en wat je tegen gaat komen. De weg moet nog gebaand worden.

 

Moment van chaos

Breathfulness en bore-outKen je het gevoel dat je in een zwart gat valt en chaos ervaart? Dat je het even niet meer weet en alle controle lijkt te verliezen? Dat je fundament onder je is weggeslagen en je je afvraagt hoe het komt dat je hierin verzeild bent geraakt en hoe je hiermee om moet gaan?

Het besluit om rollen los te laten en jezelf te gaan herontdekken is de weg om uit de bore-out te komen. Echter, deze stap kun je niet vanuit je mind maken, want je mind kan niet verder kijken dan de opgedane ervaringen uit je verleden en zal deze op de toekomst projecteren. Op het moment dat je in het onbekende stapt creëert je mind een gevoel van vacuüm, je komt terecht in het veld van het niet-weten, ook wel het zwarte gat genoemd.

Het is de weg naar binnen. De weg naar verbinding tussen hoofd en hart, tussen lichaam en geest. Dit brengt je weer in contact met je essentie, zodat je weer kunt herinneren wie je bent en waar je passies liggen. Een intensieve verandering die vraagt om de juiste hulpmiddelen. Niet om een trucje toe te passen, maar om een daadwerkelijke shift in jezelf.

De eerste stap is dus het hoofd en hart weer met elkaar verbinden door weer in contact te zijn met je lichaam. Los te komen van oude gedachten en overtuigingen en terug te komen in het nu. Niet vastzitten of blijven hangen in het verleden of alleen maar bezig zijn met de (verre) toekomst. In het nu ligt je vertrekpunt om te gaan onderscheiden wat wel en wat niet meer kloppend is voor jou. Om te herinneren wat je werkelijke identiteit is en wat verlangens of dromen zijn die je waar wilt gaan maken.

 

Retreat is dé oplossing voor bore-out

Breathfulness Retreat Athanor in Lochem

Wil je tijd en ruimte voor jezelf, wil je ondersteuning en herkenning met gelijkgestemden? De Breathfulness Retreat is de uitgelezen oplossing als je in een bore-out zit. Een zevendaagse innerlijke reis om jezelf te hervinden, in beweging te komen en weer vervulling te ervaren. Dynamische en uitdagende dagen waarin je door veel herkenning stappen gaat maken naar balans tussen voelen en denken, naar verbinding tussen hoofd en hart. Op weg om te leven vanuit hart en ziel.

Onderzoek heeft uitgewezen dat deelnemers na het volgen van de Retreat hun kwaliteit van leven gemiddeld een 8,1 geven, terwijl ze voor de Retreat een gemiddeld cijfer van 5,9 gaven. Dus waar wacht jij nog op?

Bronnen

Intensive Care Medcine, mei 2018, Burnout, boreout and compassion fatigue on the ICU: it is not about work stress, but about lack of existential significance and professional performance.

Boek Het is tijd om allemaal te gaan puberen! – Jacquelien en Marco de Jager

Onder naar de effecten van de Retreat, klik hier » om er meer over te lezen

Breathfulness Retreat Terug naar je ware zelf

Er zijn tijdens deze week veel thema’s geopend die nu klaarliggen voor transformatie op hun eigen tempo. Er is nog tijd nodig voor verdere integratie, want het was een hele intense reis.
Ik vind het fijn dat jullie zoveel afwisseling brengen in een dag, dat maakt het luchtig en toch diepgaand en intens.
Naast mijn trouwdag de mooiste week van mijn leven!

Lees meer in de boeken over Breathfulness – klik hier om te bestellen »

Breathfulness Levensreisgids
Breathfulness Heling en harmonie door de adem
Breathfulness Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness Je bent meer dan je denkt
Breathfulness Een weg naar een verruimd leven