Ademhalen: optimaal ademhalen kun je leren

Auteurs: Jacquelien en Marco de Jager, grondleggers van Breathfulness en van de enneagram dimensie: de levensfasen.

 

Ademhalen – zuurstof is de eerste brandstof die je nodig hebt om te kunnen leven. Vanaf je geboorte tot aan je laatste ademteug is dit de verbinding met het leven. Echter, ademen is meer dan alleen zuurstof opnemen en afvalstoffen, spanning en pijn loslaten. Een goede en volledige ademhaling heeft invloed op je gehele lichaam en is van essentieel belang voor je vitaliteit en welzijn.

Breathfulness richt zich op het oplossen van de oorzaken die een beperkte ademhaling veroorzaken. Ademen en bewustwording zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Naast je autonome aansturing van je ademhaling, zijn het je gedachten, overtuigingen en gevoelens die bepalen hoe je ademt.

Ongeacht leeftijd of fysieke gesteldheid is iedereen in staat om zijn maximale volheid te bereiken. Niet alleen door fysiek gebruik van de ademhaling, maar ook door bewustwording. Een verruimd bewustzijn zorgt voor een verruimde (bewuste en onbewuste) aansturing van je ademhaling. Optimaler ademen creëert ruimte voor helder denken en emotionele balans. Het vergroot je levensenergie en activeert de verbinding tussen lichaam en geest.

In het begin heb daar je misschien discipline en commitment naar jezelf voor nodig. Uiteindelijk wordt het een leefwijze die je voedt en verzorgt en wordt het een onderdeel van je leven.

Vanaf 2002 zijn we intensief op ontdekkings- en ervaringstocht gegaan om de ademhaling te optimaliseren. In diverse landen hebben we trainingen en opleidingen gegeven. Vanaf 2012 geven we onze kennis en ervaringen vorm binnen Breathfulness. Je kunt er alles over lezen in de boeken over Breathfulness. Hieronder geven we je 10 redenen waarom wij ‘verliefd’ zijn geworden op bewust en optimaal ademhalen.

 

Reden 1 – Voeding

Het is het eerste wat je doet op je aardse reis is ademhalen en blijf je doen tot je ‘je laatste adem uitblaast’. De adem is niet alleen de fysieke voeding van zuurstof in het lichaam en afvalstoffen uit het lichaam, maar brengt ook levensenergie – levenskracht en levensvreugde – in je lichaam. Je lichaam heeft deze energie nodig.

Je lichaam kan voor twintig procent zijn energie uit voeding halen. De overige 80%(!!) haalt het uit het ademhalen. Echter, dan moet er wel sprake zijn van een optimale (volledige) ademhaling. Wist je dat meer dan 75% van de mensen een beperkt ademhalen? Waarvan de meeste minder dan 50% van hun ademcapaciteit benutten. Dat betekent een enorm energietekort voor het lichaam. Optimale vitaliteit heeft een optimale ademhaling nodig! Optimaal ademhalen is essentieel voor je lichaam.

 

Reden 2 – Harmonie

Op alle lagen van je wezen – fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel – brengt de adem balans en harmonie als deze optimaal plaatsvindt. Dat wil zeggen dat er een vrije ademstroom is. Optimaal en vrij ademen kent een geleidelijke inspanning bij de inademing om de volheid van de inademing te bereiken. En een volledige ontspannen uitademing. Als er balans is tussen een volledige inademing en ontspannen uitademing ontstaat er harmonie in lichaam en geest.

 

Reden 3 – Verbinding

De adem speelt een verbindende rol tussen het aardse bewustzijn en het hogere bewustzijn. Daarom is de adem hét instrument dat je meegekregen hebt om te herinneren – beter geschreven als her-inneren. Het opnieuw contact maken met je innerlijk, daar waar het weten zich bevindt. Waar ingevingen binnenkomen en inspiratie ontstaat. Inspiratie betekent letterlijk inademen van de geest.

Optimaal ademhalen creëert een verbinding tussen lichaam en geest. Tussen denken en voelen. Daarbij gaat het er niet om of je ademt, maar hoe je ademt. Is je inademing optimaal en kun je volledig uitademen?

 

Reden 4 – Vervulling

Voor 2002 dachten we een vervuld leven te leiden en met ons bewustzijn van toen was dat ook zo. Echter, sinds onze ontdekkingstocht met het ademhalen zijn we meer bij onszelf thuisgekomen. Er is een dieper besef gekomen over wat vervulling is. Niet meer gebaseerd op wat zich hoofdzakelijk buiten ons afspeelde. Vervulling is nu een samensmelting van wat we voelen en wat we weten, oftewel op basis van ons innerlijk weten. Het is de kennis ervaring met bewust ademhalen die ervoor zorgde dat we dit besef hebben kunnen integreren en nu kunnen (be)leven en delen.

 

Reden 5 – Ontspanning

De flow van het leven is een wisselwerking tussen inspanning en ontspanning. In vele dagelijkse elementen is de samenhang tussen in- en ontspanning terug te zien. Dit is ook zichtbaar in de ademhaling. Ademhalen is een spierbeweging en deze kenmerkt zich door een aanspanning (inspanning) en een ontspanning. Dit is een heel natuurlijk proces. Voor de belangrijke primaire ademhalingsspieren – middenrif- en tussenribspieren – ontstaat de inspanning door de (deels autonome,maar ook beïnvloedbare) aansturing vanuit de hersenen. De ontspanning is optimaal als er geen beïnvloedbare aansturing meer is. De primaire ademhalingsspieren gaan dan automatisch in ruststand. Er ontstaat een volledige ontspanning.

Ademen is leven, leven is ademen. Optimaal inademen is de volheid van de levensenergie toelaten. Ontspannen uitademen is de manier om ontspanning in je leven te creëren.

 

Reden 6 – Opschoning

Zeventig procent van alle afvalstoffen kunnen via de ademhaling het lichaam verlaten. Echter, dan dient er een optimale en ontspannen uitademing plaats te vinden. Ook met dit element zien we dat de ademhaling zo belangrijk is voor een optimaal leven. Als er geen optimale uitademing plaatsvindt, blijven er afvalstoffen in het lichaam achter. Deze worden op den duur belastend voor het lichaam, het zijn dan gifstoffen geworden. Dus opschoning van je lichaam kan via middelen, kuren, etc., maar een goede ademhaling is minstens zo belangrijk.

 

Reden 7 – Voelen

De adem is het natuurlijke instrument om voorbij het denken te gaan. Als de energie zich concentreert in het hoofd, is er weinig contact met het lichaam. Signalen van het lichaam worden sneller genegeerd of niet waargenomen. Door bewust ademhalen ervaren we weer contact met alle lichaamsdelen. Hierdoor is ons lichaamsbewustzijn gegroeid. Het geeft ons meer vertrouwen in het lichaam en daarmee ook in onszelf. Waardoor we niet meer bang hoeven zijn om te voelen. Het mag er zijn, zodat we het leven nog intenser beleven.

 

Reden 8 – Antwoorden

Het vertrouwen in de ademhaling groeide heel snel, omdat een optimale ademstroom veel bewustzijn bracht. Niet zozeer van buitenaf, maar juist vanuit het innerlijk weten. De ademstroom is een weg naar herinneren en (her)ontdekken. Daarom kun je bij het bewust toepassen van de adem ‘vragen’ om inzichten of antwoorden op vragen die je hebt. Inmiddels is het ook wetenschappelijk aangetoond dat het creatief denken door harmoniserend ademen vergroot wordt. We hebben al zoveel momenten ervaren dat we antwoorden en inzichten kregen door het toelaten van en overgeven aan de ademstroom. Ook vanuit dit element van ademhalen een aanrader om kennis te maken met het harmoniserend ademen van Breathfulness.

 

Reden 9 – Wijsheid

De ademstroom gaat voorbij het denken. Zoals fysiek de adem via het hoofd in de longen terecht komt, zo neemt de ademstroom je ook mee naar diepere lagen van bewustzijn (klik hier » om er meer over te lezen). We hebben dit niet alleen zelf ervaren, maar ook al van zovelen gehoord dat ademen magisch kan zijn. Dat komt omdat het je in contact brengt met je eigen-wijsheid. Naar het deel in jou waar je innerlijk weten zich bevindt. En dat voelt als thuiskomen in jezelf. In contact zijn met je innerlijk weten geeft richting aan je leven.

 

Reden 10 – Heelheid

De grootsheid – het bereik – van de adem is enorm. Het is niet voor niets dat de adem dé verbinding met het leven is en daarmee ook de helende kracht heeft om je leven optimaal te beleven. Natuurlijk is het een weg van overleven naar leven, tot uiteindelijk beleven, maar de helende werking van de adem is alles omvattend. Heling op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied en daarmee een belangrijke natuurlijke tool om je leven in volheid te leven.

 

Deze 10 redenen hebben we ervaren door het bewust in contact met de adem, het bewust ademen zoals we dat binnen Breathfulness doen. Het heet niet voor niets harmoniserend ademen. Een ademstroom die harmonie (balans) brengt op de gebieden waar nu nog een disbalans is. Het brengt lichtheid waar nu nog duisternis is. Lees alles over het harmoniserend in de boeken over Breathfulness.

Individueel consult

Breathfulness ademcoachingChronische hyperventilatie effectief behandelen en definitief oplossen.

Lees meer in de boeken over Breathfulness – klik hier om te bestellen »

Breathfulness Levensreisgids
Breathfulness Heling en harmonie door de adem
Breathfulness Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness Je bent meer dan je denkt
Breathfulness Een weg naar een verruimd leven