header fundament

Harmoniserend ademen – De adem als medicijn

Harmoniserend ademen heeft een relatie met genezing. In het woord medicijn zit het woord mederi en dat betekent helen/genezen. De volgende middelen vallen onder de definitie van geneesmiddel: middelen

 • met een therapeutische (genezende) werking;
 • met een profylactische (preventieve) werking;
 • die dienen om een diagnose te stellen;
 • die dienen om fysiologische functies bij de mens te herstellen, verbeteren of wijzigen.

Wat is het dan bijzonder dat de ademhaling bij alle vier de gebieden een rol kan spelen,

want een optimale ademhaling…

 • brengt energie in het lichaam (middels de inademing komt zuurstof en levensenergie in het lichaam) en reinigt (een goede uitademing zorgt voor opschoning);
 • versterkt het immuunsysteem en vergroot daarmee de weerbaarheid – het zorgt voor een preventieve werking;
 • laat alle energie (ook gedachten en gevoelens) vrij stromen – een blokkade hierin wordt zichtbaar in een beperkt adempatroon en de vorm van het beperkte adempatroon is een weergave van emotionele, mentale en spirituele gesteldheid;
 • heeft een herstellend vermogen en een positieve invloed op het versterken van het zelfgenezend vermogen.
harmoniserend ademen - de ademhaling en genezing

Harmoniserend ademen

Hoe je het leven ervaart en hoe je omgaat met processen en gebeurtenissen in je leven heeft invloed op je lichaam én op je ademhaling. Wanneer levensenergie niet vrij kan stromen, wanneer je jezelf aanpast of wanneer je bepaalde situaties en gebeurtenissen niet kunt verwerken en bewust of onbewust wegstopt heeft dit invloed op je ademhaling.

Hoe herken je dit?
Je ademhaling wordt beperkt, past zich aan en er ontstaat spanning in je in-en uitademing. Door een beperkte inademing kan er minder levensenergie in je lichaam komen en door een gespannen uitademing wordt er minder losgelaten. Het middenrif is gespannen, het wordt drukker in het hoofd en de controle neemt toe. Het lichaam voelt moe en zwaar en het kost steeds meer energie om veranderingen toe te passen, zowel in je ademhaling als in je leven.

Wat kun je er effectief aan doen?

Harmoniserend ademen richt zich op het verruimen van de ademhaling en brengt meer levensenergie in je lichaam. Door bewust aanwezig te zijn bij de spanning en tegelijkertijd te ademen, komt er ontspanning en kan de levensenergie weer vrijer stromen.

Energieniveau

Alles is energie en ook ieder mens heeft zijn eigen unieke energieveld. Dit kan door de jaren heen, door onverwerkte ervaringen en conditioneringen, steeds lager geworden zijn, waardoor emoties en beperkende en oordelende gedachten over jezelf en anderen in je energieveld aanwezig blijven. Als je eigen energie lager wordt, ga je ook soortgelijke energieën aantrekken vanuit je omgeving en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je krijgt dan de bevestiging van je eigen gedachten, waardoor je kunt zeggen zie je wel… en het patroon blijft zich herhalen.

Harmoniserend ademen richt zich op de harmonie in jezelf hervinden. Je leert vanuit zelfliefde en zachtheid naar jezelf kijken en te omarmen wat zich aandient. Niet door hier hard voor te werken of er doorheen te moeten, maar door liefdevol en in contact met jezelf mee te gaan en te vertrouwen op de ademstroom, waardoor vastgezette, onderdrukte energie weer vrij kan stromen en de harmonie in je lichaam zich herstelt. Het harmoniserend ademen …

 • creëert bewustwording en mede door de begeleiding van een Breathfulnesscoach worden beperkende adempatronen herkend en doorbroken;
 • integreert de bewustwording, zodat je deze kunt toepassen in je dagelijks leven;
 • heeft een diepgaand effect op alle levensgebieden.

Adem halen is universeel en allesomvattend; de adem is de tool naar een optimaal leven.

De adem is je instrument om de verbinding tussen je aardse leven en je hoger bewustzijn te herinneren.

Optimale ademhaling creëert energie optimalisatie

De basis van het harmoniserend ademen zijn vier elementen – een volledige inademing, een volledig en ontspannen uitademing, de ademcadans en de wijsheid van de adem – en het ademen gaat op een rustige, mooie verbonden cadans van volledig inademen, direct gevolgd door volledig ontspannen uitademen. De uitwerking van het harmoniserend ademen heeft invloed op zowel het lichamelijke (lichaamsbewustzijn), het emotionele (balans), het mentale (helderheid) als ook het spirituele (verruimd bewustzijn). Niet dat al deze gebieden steeds bewust ervaren zullen worden, maar de wijsheid van je adem zal je altijd brengen wat je nu nodig hebt. En het zorgt ervoor dat vastgezette energie weer vrij gaat stromen.

Lees meer over energieverdeling, hersengolven en staten van bewustzijn door hier te klikken »

Ademhaling voor als opschoning en zuivering

Ziekte ontstaat als je lichaam teveel uit balans is, het zelfgenezend vermogen van je lichaam verlaagd is en je immuunsysteem onvoldoende bescherming kan bieden. Je lichaam geeft letterlijk aan dat je een punt bereikt hebt waarop teveel vervuiling (zowel fysiek, emotioneel, mentaal als energetisch) aanwezig is en het deze afvalstoffen niet meer afdoende kwijt kan. Als de ophoping van afvalstoffen zodanig is dat dit een schadelijk effect heeft op de weefsels en de cellen worden dit toxines genoemd. Deze toxines belemmeren de toevoer van energie, zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen.

Door het harmoniserend ademen adem je bewust en diep waardoor je de lymfevaten activeert, waarmee de afvoer van gifstoffen, dode cellen en water gestimuleerd wordt. De vochtophoping verdwijnt, de omgeving rondom de cel wordt weer ‘droog’ en de cel wordt weer toegankelijk voor voedingsstoffen en zuurstof. Volledig en diep ademhalen in combinatie met voldoende water drinken is dus van levensbelang, want watertekort veroorzaakt tevens een stressreactie in je lichaam.

Een volledige uitademing is vooral belangrijk voor het ontgiftingsproces in je lichaam. We kijken daarbij naar wat je lichaam nu nodig heeft én aankan. De snelheid en cadans van je ademhaling zijn hier ook onderdeel van. Dosering van het tempo van je ademhaling creëert de mogelijkheid om zowel de in- als de uitademing te optimaliseren. Een ademhalingstempo dat te snel gaat, kan door het lichaam niet verwerkt worden en zorgt juist voor overbelasting van de zuiveringsorganen, zoals de lever en de nieren. Een oppervlakkige ademhaling creëert dat er te weinig afvalstoffen via je longen je lichaam verlaten.

Korte test of Breathfulness iets voor jou kan betekenen:

Waar zit je adembeweging meestal?

hoog (borst)     laag (buik)

Hoeveel ademhalingen heb je per minuut (neem even tijd door rustig te gaan zitten en gedurende een minuut het aantal ademhalingen te tellen)?

meer dan 10     10 of minder

Hoe regelmatig is de cadans van je in- en uitademing in het algemeen?

onregelmatig   regelmatig (het lijkt een flow)

Gaat de aansturing van je ademhaling vanuit angst of vanuit vertrouwen?

angst                    vertrouwen

Hoeveel ruimte geef je aan je ademhaling, oftewel hoe groot is het volume van je ademhaling?

minimaal           redelijk tot volledig

Indien een van je antwoorden aan de linkerzijde is, zal Breathfulness zeker een toegevoegde waarde voor je kunnen hebben. Beter en optimaler ademen heeft invloed op je lichaam, brein en denken, gevoel en op je welzijn.

Meer info over Breathfulness

Je kunt alles over het harmoniserend ademen lezen in het boek Heling en harmonie door de adem en je kunt het natuurlijk ervaren bij een Breathfulnesscoach. Gun jezelf deze ervaring, het is een diepte investering in jezelf, voor nu en altijd, want een optimale welzijn heeft als basis een optimale ademhaling.

Breathfulness De levensreisgids
Breathfulness Heling en harmonie door de adem
Breathfulness Het is tijd om allemaal te gaan puberen
Breathfulness Je bent meer dan je denkt
Breathfulness Een weg naar een verruimd leven

KLIK HIER »

OM EEN CONSULT AAN TE VRAGEN BIJ EEN BREATHFULNESSCOACH